problemi u kućanstvu

Kako je Zagrepčanin Krešo riješio problem vlage, plijesni i ustajalog zraka

12.09.2023 u 10:33

Bionic
Reading

Jeste li od onih koji s prvim hladnijim danima zatvaraju prozore, uključuju grijanje i prestaju zračiti prostorije? Odlučujete li se na kuhanje, rad od doma ili sitne intervencije u domu?

Dom može biti najljepše mjesto na svijetu, ali i velika briga koja utječe na kvalitetu života. Iako je u kuću sagrađenu 2003. godine naš sugovornik Krešo uselio prije koju godinu, njegova obitelj susrela se s neočekivanim problemom. Pojavili su se vlaga, plijesan i ustajali zrak…

„Moja obitelj i ja uselili smo u kuću iz 2003. godine te je kuća već bila energetski učinkovita s ugrađenim visokokvalitetnim prozorima. Dodatno smo tijekom renovacije izolirali neke dijelove kuće hidroizolacijom prilikom dogradnje terase. Nakon toga, u vrlo kratkom roku, počeli su problemi.”, započinje priču Zagrepčanin Krešo i nastavlja: „Mnogobrojna obitelj i svakodnevne aktivnosti poput pranja suđa, kuhanja, tuširanja, pranja i sušenja rublja rezultirale su pojavom kondenzata odnosno vlage, a posljedično i plijesni i gljivica u nekim dijelovima kuće. Prozori i cjelokupna izolacija onemogućili su protok zraka i kuća jednostavno nije “disala”. Iako je dom našeg sugovornika bio opremljen modernom stolarijom i PVC prozorima, problem se dogodio upravo zbog toga – dobri i kvalitetni prozori zadržavaju toplinu doma i smanjuju troškove grijanja, ali u istom trenu zaustavljaju protok zraka kroz prostor u kojem boravi njegova obitelj. Ustajali i teški zrak, kako ističe, uvukao se u dom. Jedno od rješenja je bilo često provjetravanje prostorije, što je odlična opcija ako je netko od ukućana cijelo vrijeme doma. No, što kada nije, posebno u nadolazećim hladnijim, jesenjim i kišovitim danima? „Gljivice i plijesan su i dalje bile tu. Također, zbog čestog provjetravanja, gubili smo toplinu i povećavali troškove zimi.“

Naravno, osim tipičnih jesenjih alergija poput ambrozije i netolerantnosti na životinjsku dlaku, o alergenima u domu ne priča se dovoljno. Naime, nakupljanje plijesni u prostoriji može izazvati brojne kožne reakcije, curenje nosa, svrbež i crvenilo kože, a posebno je opasna za dišne sustave čovjeka. Aktivno izlaganje plijesni vodi do pojave astme i bronhitisa, upozorava zdravstvena struka. Doista, reakcije slične kao i kod izlaganja peludi. Također, veliki problem kod plijesni je što je prisutna tijekom cijele godine. Najpoznatija je Cladosporium, smeđe, zelene ili crne boje, a raste na drvetu, tepisima ili tkaninama. Penicillium je plave, zelene ili žute boje i nalazi se ispod tepiha, dok je Aspergillus zelene, bijele ili sive boje praškastog izgleda i napada zidove, tavane, podrume te suhu hranu. Pojava plijesni je alarm, a prethode mu ustajali zrak i vlaga, svi problemi s kojima se susretao gospodin Krešo.

Visoki troškovi grijanja, alergije, mrlje na zidovima… Kako je na kraju izašao na kraj s nedaćama u domu, pitali smo ga? „Kako se problem nije riješio te je plijesan i dalje bila prisutna, zvao sam projektanta kuće u nadi da će on znati kako da riješimo problem. Tada sam saznao da postoji ventilacijski sustav koji radi na osnovi rekuperacije zraka te sam odmah krenuo detaljno istraživati i tako došao do Lunos ventilacijskog sustava. Istraživanjem sam uvidio da se radi o njemačkoj kvaliteti i višegodišnjem iskustvu na tržištima Hrvatske i Slovenije te sam ispunio obrazac na web stranici i u kratkom roku dobio poziv od Lunos tima.” , kaže Krešo.

Zapravo, do prije nekoliko godina, svijest o potrebi ventilacijskih sustava u zgradama nije bila prisutna kao danas. Danas se sve više vlasnika stambenih objekata odlučuje za preventivne mjere i ventilacijske sustave prije nego se problemi dogode. Zato je decentralizirani sustava ventilacije koji dovodi svježi zrak u dom, čak i dok su prozori i vrata zatvoreni, optimalan. Tako se štedi energija koja se gubi izlaskom topline. Sustav funkcionira tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time ćete postići optimalnu razinu vlage u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšati kvalitetu života sebi i svojoj obitelji. Uz navedeno, sustav sadrži antialergijske filtere te time onemogućuje ulazak alergena u vaš životni prostor.

Krešo i obitelj su nakon konzultacija sa stručnjacima iz Lunos tima odlučili odabrati četiri proizvoda. Među njima je I Vent rekuperator, koji je ugrađen u dnevnoj sobi i kuhinji i kojim se upravlja pomoću mobilne aplikacije, što je maksimalno olakšano, model Silvento u kupaonici koji odvodi potrošeni, ustajali zrak te model pasivne jedinice u spavaćoj sobi koji kontrolirano upuhuje zrak u prostor. „Ugradnja ventilacijskih sustava pokazala se kao pun pogodak. Dokazala se obećana energetska učinkovitost, razina vlage i CO2 se konstantno održava na optimalnoj razini zahvaljujući ugrađenim automatskim sustavima za kontrolu vlage. Od puštanja u rad nemamo problema s vlagom u niti jednom obliku”, objašnjava Krešo. „Što se same ugradnje tiče, moram priznati da sam u početku bio pomalo skeptičan, pogotovo jer rješenje zahtijeva bušenje u zid starije kuće, ali su me njihovi stručnjaci brzo razuvjerili. Cjelokupni proces je bio stvarno profesionalan, od zahtjeva do izvedbe. Tako da je 100% odrađeno kako treba.”, ističe Krešo. Mali elegantni otvor i sofisticirano rješenje u obliku poklopca na zidu unutar kuće te na fasadi obećavaju, točnije, nisu narušili primarni izgled doma.

Razlika koju trebate doživjeti

Kao korisnik Lunos sistema za ventilaciju, Krešo ističe, kvaliteta života je neusporediva s onim od ranije: „Kao noć i dan. Razlika je ogromna, teško je opisati, mora se doživjeti. Kuća sada ima svjež zrak od jutra do večeri. Rad ventilacijskog sustava Lunos osjeti se ujutro kada se probudite u spavaćoj sobi okruženi svježim zrakom. Tako je i tijekom dana, zrak u domu je stalno svjež, nikad nema problema s vlagom. Lunos sustav se sam brine o tome 24- satnom ventilacijom. Zahvaljujući njemu nije više potrebno prozračivanje i nema više gubitka topline niti peludi izvana.“

Na ovaj način Krešina obitelj ima zdraviji životni stil, koji im omogućuje održavanje jakog imunološkog sustava i smanjenje rizika od respiratornih problema. Svjež zrak i optimalna temperatura pridonose boljoj kvaliteti života, opuštanju i osjećaju blagostanja.

Trajno rješenje

„Vrijedi svakako spomenuti da su Lunos ventilacijski sustavi prije 15 godina smatrani pravim luksuzom“, pojašnjava direktor Lunosa, Domen Gjuras. „Malo ljudi se odlučilo za to, cijena je bila prilično visoka. Danas su stvari potpuno drugačije. Tempo života je neumoljiv, trenuci kada imamo vremena za brigu o domu su prije iznimka nego pravilo. Fizički ih je jako teško redovito i kvalitetno provjetravati. Lunos sustavi osiguravaju 24-satnu kvalitetnu ventilaciju koja radi za nas, bez obzira jesmo li ili nismo kod kuće.“

Također, iz Lunosa poručuju, bolje spriječiti nego liječiti. Važno je u startu pronaći odgovarajuće rješenje, prije nego se vlaga pojavi. Kada se plijesan pojavi u domu, najčešće korisnici posežu za kratkotrajnim rješenjima, a nakon nekog vremena problem plijesni se vrati. Zašto odabrati sustav Lunos? Jer ćete uzrok plijesni napokon otkloniti i oduzet ćete mogućnost ponovnog stvaranja plijesni uklanjanjem vlažnog i ustajalog zraka i unošenjem, novog i svježeg zraka u prostoriju. Neka vaš dom napokon prodiše!

Za besplatan izvid u Vašem domu molimo vas da ispunite obrazac na www.lunos-hrvatska.com ili nazovete 01 4816 581

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s LUNOS d.o.o.