NAJBOLJE ODJEVENA

Kako je premijerova supruga pronašla svoju modnu formulu i postala nova ikona stila

04.08.2023 u 06:11

  • +9

Akshata Murty

Izvor: Profimedia / Autor: VICTORIA JONES / PA IMAGES / KIRSTY O'CONNOR / AVALON/ PAUL FAITH / AFP

Bionic
Reading

Akshatu Murty, suprugu britanskog premijera Rishija Sunaka, magazin Tatler proglasio najbolje odjevenom osobom u Velikoj Britaniji ove godine te se tako našla u biranom društvu uz supruga princeze Beatrice, Edoarda Mapellija Mozzija i zvijezdu filma 'Love Actually' Billa Nighyja

Njezin stil, profinjen, klasičan i ženstven, na najbolji mogući način utjelovljuje estetiku tihog luksuza, pa ne čudi da je 43-godišnja supruga britanskog premijera ostavila snažan dojam na modni svijet.

Biti žena na broju 10 Downing Streeta nikad nije bio lak zadatak jer se svako pojavljivanje u javnosti secira do najsitnijih detalja pa su se britanski mediji pozabavili između ostalog i unajmljenim haljinama Carrie Johnson i 'spornim' štiklama leopard uzorka Therese May. Svaki komad koji su ove dame nosile bio je pod mikroskopom pa nimalo ne čudi ni interes za garderobu Akshate Murty, graciozne brinete koja je, kako je sama otkrila u ranijim intervjuima, oduvijek zaljubljena u modu.

2011. godine osnovala je vlastiti, kratkotrajni modni brend, Akshata Designs, izjavivši tada za Vogue India: 'Još kao djevojčica uvijek sam voljela odjeću. Moja majka, inženjerka, uvijek je bila zbunjena zašto bih trošila toliko vremena na kreiranje različitih odjevnih kombinacija. Prikupila sam eklektičnu mješavinu otkačenih stvari koje sam nalazila na ulicama Mumbaija i Los Angelesa, kao i basic komade iz Gapa i American Apparela. Kombiniram ih s funky komadima iz vintage trgovina i haljinama Alexandera Wanga - volim njegove ležerne i zabavne, lagane haljine od žerseja'.

Murty je pohađala Fashion Institute of Design and Merchandising u Los Angelesu, no iako je njezin modni brend potrajao samo tri godine, to niti nju niti njezinog supruga nije brinulo. Oboje su vrlo imućni - 'teški' su nevjerojatnih 529 milijuna funti, što ih čini najbogatijim osobama koje su ikad živjele na toj poznatoj londonskoj adresi.

Chandler Tregaskes iz Tatlera smatra kako je Akshatin stil pomalo na tragu legendarne Jackie Kennedy, no iako ne nosi šešire ili bisere poput nje, ističe kako su njezine modne kombinacije odličan primjer suvremenog odijevanja s individualnim žigom i dobrodošlim stiliskim iskoracima.

Akshata, kći indijskog milijardera i osnivača tvrtke Infosys NR Narayana Murthyja, kojeg nazivaju indijskim Bill Gatesom, dospjela je na naslovnice ove godine kada se pojavila u cool natikačama JW Andersona čija je cijena paprenih 570 funti. Zatim je viđena u skupocjenim Guccijevim tenisicama koje koštaju 445 funti i kožnoj suknji vrijednoj više od 1000 funti. Međutim, nakon što su se i ona i Sunak suočili s kritikama zbog nošenja dizajnerskih brendova, Murty je napravila modni zaokret pa je svoju raskošnu garderobu zamijenila pristupačnijim markama, od čega su mnogi brendovi upravo iz Velike Britanije.

U svibnju, tijekom posjeta para summitu G7 u Japanu, Murty je nosila brendove Joseph, Strethberry, Me+Em i Chinti & Parker, od kojih je većina bila po cijeni ispod 1000 funti.

Otkako je njezin suprug prošle godine postao premijer, dočekivala je ugledne goste u nizu elegantnih odjevnih kombinacija, uključujući haljinu s ljubičastim cvjetnim uzorkom na godišnjoj zabavi Ruperta i Lachlana Murdocha u lipnju.

Za ceremoniju krunidbe kralja Charlesa III u svibnju nosila je divnu blijedoplavu haljinu londonske dizajnerice Claire Mischevani, a nezaboravan outfit bila je plavo-bijela haljina s uzorcima poput mozaika za doček prve dame SAD-a Jill Biden.

Akshata Murty u svakom slučaju ne boji se ni modnih eksprimenata i rado se poigrava s nijansama i uzorcima. Za odlazak na summit G7 u Hirošimi, hrabro je iskombinirala pomalo nespojive boje i izgledala je senzacionalno. Uz svog supruga u tradicionalnom sivom odijelu, Murty je odabrala fuksija džemper od kašmira od 95 funti iz Chinti & Parker i jarko zelene hlače, koje koštaju 165 funti (ME+EM).

Iako si može priuštiti najskuplju garderobu, njezin ormar prepuno je skromnijih komada i iz high street brendova.

A za njezine modne kombinacije britanski mediji smatraju kako je zaslužna jedna osoba.

Naime, iskusna PR stručnjakinja Isabel Spearman viđena je na broju 10 dana prije ceremonije krunidbe kralja Charlesa III. Spearman je ranije pomagla Samanthi Cameron oko stajlinga, kada je njezin suprug bio na vlasti.

Inače, na laskavoj modnoj listi uglednog časopisa našli su se i bivša izvršna direktorica Serpentine Galleries Yana Peel, operna pjevačica Danielle de Niese i markiza od Cholmondeleyja.