AH, TAJ PUBERTET

Kako izići nakraj s tijelom koje se razvija?

04.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Biti tinejdžer vrlo je uzbudljivo, ali i teško razdoblje života. Prepuno je novih iskustava, želje za neovisnošću i neobičnih zamisli. Osim toga, i tijelo se drastično mijenja pa promjene raspoloženja i zbunjenost nisu ništa neobično

Higijena

Hormoni divljaju i kao da vrište iz tvog tijela, što utječe na njegov miris. Pojačano se znojiš, a i sve ostale žlijezde pojačano izlučuju sekret. Ne zaboravi se tuširati svaki dan i nanijeti omiljeni dezodorans. Da, nikako ne bi trebao preskakati pranje pa ni na jedan dan, posebice ako sutra imaš školu ili kakav važan sastanak. Sjeti se da se ti možeš naviknuti na svoje mirise, a drugima će oni biti itekako zamjetljiv!

Razgovor

Ne razvijaju se svi tinejdžeri na isti način i istim tempom. Možda si već mnogo zreliji od svojih razrednih frendova ili je situacija pak obrnuta. Kako bilo, vjerojatno te muče pitanja zašto si niži od drugih, zašto si viši od drugih i slično. Razgovor je uvijek dobra stvar, i to prvenstveno s nekim tko je već prošao pubertet – roditelji, starija braća ili sestre, prijatelj, susjed, djed, baka... nemoj se sramiti, a ako baš nikako ne možeš odagnati strah i sram, uvijek postoje i knjige iz kojih mnogo toga možeš saznati. Kako bilo, znaj da je razvoj individualan i da se ne moraš osjećati loše ni ako si slabije ni ako si jače razvijen od svojih vršnjaka!

Seks

Razmisli o svojim stajalištima prema seksu, ali neka budu samo tvoja, a ne izgrađena na mišljenjima okoline. Ako prerano uđeš u seksualne odnose, može te uhvatiti depresija, što sigurno ne želiš. Naime, bavljenjem seksualnim aktivnostima prije nego što si emocionalno spreman/na može imati teške posljedice i za tvoju psihu i za tijelo. Osim toga, uvijek postoji rizik od seksualno prenosivih bolesti te trudnoće. Stoga razmisli dvaput i sjeti se da imaš vremena!

Ponosi se sobom

Ponosi se sobom i onime što jesi. Neki tinejdžeri odjednom pokazuju interes za isti spol i to ih zbunjuje. Kod nekih je to prolazna faza, a kod nekih takav izbor ostaje za cijeli život. Kako bilo, ne moraš svoje odluke obznanjivati svima, budi diskretan, a povjeravanje ostavi za najboljeg prijatelja. Znaj da je tvoja seksualnost samo tvoja stvar i imaš pravo držati je daleko od očiju radoznalih.

Opusti se

Znaj da si tinejdžer samo jednom u životu i ovo se razdoblje više nikada neće ponoviti. Iako sada možda želiš da što prije sazriješ, znaj da lepršavost tinejdžerskih godina nosi mnogo toga lijepoga, koje mnogi uviđaju tek – kad sazriju. Zato se opusti, koncentriraj na svoje ciljeve, planove, ideje i snove, a neka priroda čini svoje.