vrt kao oaza

Vrijeme je za proljetne radove u vrtu, a ovo su koraci koje ne smijete preskočiti

21.02.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Dani postaju dulji, a sunce sve jače grije i prije nego što se okrenete stići će proljeće u svom punom cvatu. A kako biste ove godine uživali u svojoj maloj oazi, vrt treba na vrijeme pripremiti. Ako ste početnik u vrtlarenju, ovi stručni savjeti itekako će vam dobro doći

Prije nego što pčele počnu zujati, a zelenilo i živopisno cvijeće ponovno se razlistaju i procvjetaju, potrebno je pripremiti vrt. Naime pripremni radovi rade se sada, a oni kasnije omogućuju da ponosno uživate u rascvjetalim, bujnim i mirisnim plodovima svog rada. Ako niste sigurni odakle početi, pogotovo ako ste pravi početnik u vrtlarenju, ovi savjeti za pripremu vrta za proljeće i ljeto itekako će vam poslužiti.

Chris Bonnett s GardeningExpress.co.uk ističe da započinjanje s pripremom vrta ponekad može biti malo zbunjujuće. Neki od osnovnih koraka čine poznavanje vrste tla i nabavu ispravnog vrtlarskog alata, a ovo su neki od najboljih savjeta koje dijele stručnjaci za vrtlarenje.

Poznavanje vrste tla u vrtu

Bonnett ističe da je poznavanje vrste tla u vrtu jedan od prvih savjeta koje bi vrtlari početnici trebali razmotriti. Naime poznavanje tla pomoći će prilikom odlučivanja i izbora biljaka koje planirate zasaditi. Postoje četiri osnovna tipa tla – glina, kreda, pijesak i treset. Neke biljke uspijevaju u kiselom okruženju, poput borovnica i azaleja, a druge, poput kupusa, krastavaca i cvjetače, više vole alkalno (glineno) tlo.

Nabavka pravog vrtlarskog alata

Naglašava da ulaganje u prave vrtlarske alate čini veliku razliku u tome hoćete li vrtlarstvo smatrati lakim zadatkom ili noćnom morom. Srećom, ne treba vam baš sve, već postoji nekoliko ključnih stvari u koje možete uložiti kako biste bili spremni uhvatiti se u koštac sa svojim vrtom prije ljeta.

'Pokušajte kupiti pristojan par vrtlarskih rukavica kako biste zaštitili ruke od posjekotina, kemikalija, ugriza i različitih nadražaja kože. Uložite u lopaticu i štihaču te klasičnu lopatu kako biste si olakšali kopanje i prevrtanje zemlje. Za obrezivanje i pospremanje potrebne su škare i škare za grane, a za radove na pripremi i usitnjavanju zemlje grablje,' savjetuje.

Saznajte koje povrće najbolje uspijeva u vašem području

Ako želite uzgajati povrće u vrtu, trebali biste se informirati što najbolje raste na vašem području, savjetuje Jeremy Yamaguchi. 'Može biti primamljivo odabrati svoje omiljeno povrće, ali nažalost klima u kojoj živite možda nije idealno životno okruženje za neke od njih', kaže izvršni direktor tvrtke Lawn Love.

'Dakle za uspješan vrt potražite ono što najbolje raste u vašoj klimi', dodaje.

Redovito zalijevanje biljaka

Stručnjaci s Gardenersworld.com ističu da je odluka o tome kada i kako zalijevati biljke razlika između toga hoće li one preživjeti ili umrijeti. Prema njihovom savjetu, vodu treba staviti na korijenje biljke, a ne na lišće, i bolje je zalijevati korijenje svaki tjedan nego polijevati malo vode svaki dan.

'Prihranjivanje biljaka također je važno - općenito biste trebali planirati hranjenje svaka dva tjedna tijekom vegetacijske sezone (to je proljeće i ljeto), a ako uzgajate u spremnicima, onda ćete vjerojatno morati češće prihranjivati', objasnili su stručnjaci.

Oblikovanje vrta

Bonnett ističe da je najvažnija odluka koju morate donijeti kada dizajnirate svoj vrt - na koji način želite da on funkcionira za vas. Naprimjer, želite li da to bude mjesto gdje ćete pozivati goste, savršeno mjesto za igru djece ili pak mjesto za opuštanje? Ova odluka pomoći će vam da odlučite što i gdje smjestiti u njega. Naprimjer, možda želite uzgajati i povrće pa ćete za to morati odvojiti dio vrta.