IZBJEGNITE KRIVE KORAKE

Kako bez problema ispeći savršen kolač i tortu

13.06.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Pečenje kolača ponekad je prava znanost, a da bi konačni rezultat bio za prste polizati, potrebno je sve besprijekorno uskladiti: omjere sastojaka, temperaturu i postupak. Ako samo jedna stvar krene krivo, to može dovesti do brojnih nezgoda, od zagorenog biskvita, propalog kolača pa sve do kolača koji se toliko zalijepio za kalup da ga je nemoguće izvaditi u jednom komadu

Najbolji recept za savršeni kolač je bespogovorno slijeđenje uputa, naravno, pod uvjetom da su dobre, a ne da u rukama držite recept za katastrofu, piše Huffington post. Ako ste sigurni u recept, ali svejedno ne uspijevati ispeći dobar kolač, možda da ni ne znate radite neke od najčešćih pogrešaka. Za savršene kolače i torte, osim dobroga recepta, potrebno je u rukavu imati u nekoliko korisnih trikova koji mogu spasiti cijelu situaciju.

Kalup niste namastili i pobrašnili
Gotovo u svakom receptu savjetuje se da kalup, prije nego li u njega stavite tijesto, dobro namastite i pobrašnite. I doista, to je korak koji ne smijete preskočiti, uz onaj da pećnicu trebate prije pečenja kolača dobro zagrijati. Ako namastite i pobrašnite kalup, kolač se neće lijepiti za rubove i dno, te ćete ga nakon pečenja bez puno muke izvaditi van.

Niste prosijali suhe sastojke

Mnogi prilikom pripreme kolača i torti preskaču prosijavanje suhih sastojaka jer to smatraju gubljenjem vremena. No prosijevanje suhih sastojaka vrlo je važno, jer mogu pomoći u mnogim problemima nakon što je kolač već ispečen. Kao prvo, prosijevanje će ukloniti grudice u brašnu koje bi mogle uništiti kolač, a kao drugo, prosijavanje praška za pecivo ili sode bikarbone osigurat će da kolač, kada bude gotov, ne izgleda poput površine Mjeseca.

Kolač se mora dobro ohladiti
Niste dobro promiješali tijesto
Nedovoljno promiješano tijesto jako je dobro vidljivo kod čokoladnih biskvita u kojima, kada je kolač gotov, vidljive su bijele i crne točkice, što je poželjno jedino ako ste željeli postići mramorni izgled. Stoga, polako i pažljivo miješajte tijesto, dodajući sastojak po sastojak. Isto tako treba pripaziti i da tijesto ne promiješate previše. Treba postići finu ravnotežu, a to ćete uočiti kada se sva količina brašna potpuno apsorbira.

Previše ste promiješali tijesto
Ova je greška vrlo česta budući da se puno ljudi oslanja na automatizirane miješalice. Prejako promiješano tijesto stvorit će tijesto prepuno zraka koje će nakon pečenja samo splasnuti. Dobar trik je jako promiješati šećer i maslac, a zatim nježno i pažljivo, po mogućnosti ručno, miješati dodajući suhe sastojke.

Ne koristite papir za pečenje
Ponekad podmazivanje i brašnjenje kalupa jednostavno nije dovoljno, a stavljanje papira za pečenje jedan je od najboljih načina da spriječite lijepljenje kolača i biskvita za rubove i dno. Ovo pravilo je posebno bitno za guste i sočne kolače, koje ćete u protivnom iz kalupa moći izvaditi jedino žlicom.

Niste zagladili tijesto
Nakon što tijesto izlijete u posudu za pečenje, vrlo he važno dobro ga zagladiti. Time ćete izbjeći velike zračne šupljine te osigurati da torta bude ravnomjerno pečena, i to glatka, bez udubina i izbočenja.

Zaboravili ste protresti kalup s tijestom
Nakon što ste tijesto izlili u kalup za pečenje i dobro za zagladili, i prije nego što ga gurnete u pećnicu, kalup malo protresite. Tako ćete iz tijesta, pogotovo onog debelog i malo ljepljivijeg, istjerati i preostale mjehuriće zraka te spriječiti da kolač splasne te s rupom u sredini izgleda otužno.

Otvaranje pećnice za vrijeme pečenja
Iako su mnogi u iskušenju makar malo otvoriti vrata pećnice dok se torta još uvijek peče, nemojte to raditi. Naime, otvaranjem vrata pećnice dolazi do fluktuacije topline koja će uzrokovati propast kolača. Kolač pogledajte kroz staklo, ali vrata ne dirajte sve dok nije potpuno gotov. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez bračna te na torte od sira.

Pretrpavanje pećnice
Ako pečete tortu od nekoliko slojeva, sigurno ćete doći u iskušenje da sve slojeve ispečete odjednom, no imati više od dva kalupa u pećnici nije baš preporučljivo. Naime, ako natrpavate pećnicu, kolač se neće peći normalno, jer zrak neće dobro cirkulirati. Umjesto toga, pecite kolač u serijama, a posudu za pečenje uvijek stavite na sredinu pećnice.

Koristite premalu posudu za pečenje
Ako ste ikada ispekli kolač koji je na kraju ispao u obliku vulkana s velikom grbom u sredini, razlog bi mogao biti u korištenju premalene posude za pečenje. Ako u receptu piše da vam treba kalup promjera 22 centimetra, nemojte koristiti onaj promjera 20 centimetara, jer kolač bi mogao završiti s grbom u sredini ili se pak preliti po pećnici.

Prekratko pečete kolač
Tajna dobre torte, biskvita i kolača je u tome da ga dobro ispečete. Stoga ne budite nestrpljivi i ne vadite kolač prerano iz pećnice. Ako ste bespogovorno slijedili recept i izbjegavali klasične zamke, a kolač je na kraju ispao nedovoljno pečen ili nepečen, razlog je u tome što ga niste 'testirali'. Naime, pred sam kraj pečenja kolača u sredinu zabodite čačkalicu, ako čačkalica kada ju izvučete bude suha, kolač je gotov i pečen.

Kolač niste ohladili
Nakon pečenja, pravilno hlađenje kolača je idući važan korak. Nakon što izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga na nekoliko minuta u kalupu da se završi proces pečenja te da se kolač malo ohladi i prilagodi temperaturi sobe. Nakon toga ga izvadite iz kalupa i stavite na pladanj, no nemojte ga stavljati u hladnjak sve dok se nije potpuno ohladio. Što god radili, nemojte kolač naglo hladiti stavljajući ga u puno hladniju prostoriju. Naime, nagla promjena temperature kolač će zalijepiti za podlogu, a mogao bi čak i splasnuti tvoreći rupe i nepravilne oblike na površini.