NEPOGREŠIVA FORMULA

Kad je ovako hladno izbjegavajte odjeću od pamuka i uske kombinacije, a slojevito odijevanje garancija je topline

06.02.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Znanstvenici su proveli istraživanja kojima su došli do dobitne kombinacije za slojevito odijevanje uz koju ćete uvijek znati koje materijale birate kako bi vam bilo toplo i ugodno u najhladnije doba godine

Naglo zahlađenje sve nas je natjeralo da se u odabiru outfita prvenstveno vodimo toplinom, a nešto manje vizualnim dojmom. To je nerijetko značilo zamjenu chic kaputa glomaznijim (iako ništa manje trendi) 'puf' jaknama s bogatim punjenjem te prioritiziranje visokih čizama ispred vrlo 'in' gležnjača.

No, osim očiglednih odabira, postoji i niz trikova koji će vam pomoći da kroz najhladnije zimske dane prođete s osjećajem udobnosti i topline, a koji su čak i znanstveno dokazani!

Formula za slojevito odijevanje:

Najvažniji savjet stručnjaka ujedno je i najpopularniji - zimskim danima odijevajte se slojevito. Znanstvenici su iznijeli dobitnu formulu koja je ključ toplih zimskih kombinacija:

 • Sloj uz tijelo: Birajte poliester, svilu i slične materijale koji će propustiti znoj s kože, a izbjegavajte pamuk jer upija znoj, a ne propušta ga zbog čega biste se ubrzo mogli naći s vlažnim komadom odjeće uz svoju kožu. Što, naravno, nikako ne želite!
 • Srednji sloj: Ovaj sloj služi za izolaciju i ključan je u održavanju topline. Džemperi, trenirke i flis idealan su srednji sloj jer on treba biti tijesan, ali ne pretijesan.
 • Vanjski sloj: Za razliku od prva dva sloja čija je funkcija održavanje topline, svrha vanjskog sloja je da vas zaštiti od vjetra i kiše. U slučaju kada nema niti vjetra niti kiše, uobičajeni zimski kaput ili 'puf' jakna bit će sasvim dovoljni. Ipak, u nepovoljnijim uvjetima birajte kabanice te materijale poput Gore-Texa ili drugih vodonepropusnih materijala.
 • +11
Džemperi Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Izbjegavajte usku odjeću

Vrlo je bitno osigurati si dovoljno prostora između slojeva, što je suprotno često uvriježenom mišljenju kako se važno odjenuti u usku odjeću kako bi se postiglo veće zadržavanje topline. No, ono što se u stvarnosti događa s uskom odjećom jest da samo omogućuju hladnom zraku da dođe bliže vašoj koži.

Šira odjeća je ta koja će vas garantirano bolje ugrijati pa radije birajte komade poput širokih džempera jer će oni stvoriti granicu koja će održavati toplinu tijela i štiti od prodora hladnog zraka.

Ostanite suhi

Bilo da je od kiše ili znojenja, vlaga je 'smrt' u zimskim danima jer potiče isparavanje, a to je proces hlađenja koji se događa direktno na vašoj koži!

Važno je da odjenete materijale koji će zadržavati toplinu te neće poticati isparavanje znoja, poput poliestera ili svile. Imajte u vidu da bi vanjski sloj trebao biti vodootporan, poput kabanice, ali i da bi trebao biti od materijala u kojem koža može disati.

 • +16
Zimski kaputi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Zaštitite se od vjetra

Čak i kada temperature nisu toliko niske, jak vjetar mogao bi vam utjerati zimu u kosti. Naša tijela tvore tanak sloj toplog zraka oko kože koji služi kao termoizolacija, a vjetar ga doslovno otpuše! Najbolji način da se od njega zaštite jest pomoću vjetrovki koje zadržavaju toplinu uz kožu.

Kape, rukavice i čarape

Nikako nemojte zaboraviti na važnost termoizolacije glave, ušiju, ruku i nogu. Koristite kape koje prekrivaju uši i štite ih od smrzotina, a ako ne želite pokvariti frizuru, uvijek se možete odlučiti za 'slušalice' koje štite samo područje ušiju.

Iako je mit da se najviše temperature gube kroz površinu glave, nikako nemojte smetnuti s uma koliko važno utopliti cijelo tijelo. Osim kapa, stručnjaci savjetuju tople čarape te rukavice od vune ili kože.

 • +10
Krznene kape Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Što je važno znati o materijalima?

 • Poliester ili polipropilen: riječ je o materijalu koji se dobiva iz plastike, no to nije uopće toliko loše koliko zvuči, barem kada je riječ o zadržavanju topline. Ovaj materijal je vrlo mekan i ugodan za kožu, posebno komadi od flisa. Poliester i polipropilen odbijaju znoj od kože, a samim time i hlađenje tijela zbog čega su idealni za zimske dane.
 • Svila: materijal koji je nešto skuplji od ostalih, ali vrlo pogodan za sloj koji ide uz kožu jer je prirodan i ima isti učinak kao poliester.
 • Vuna: bazni materijal za zimske dane koji se savršeno slaže sa slojevima od poliestera. Vuneni džemper nepogrešiv je srednji sloj jer upija vlagu, a zadržava toplinu. Također, komadi do vune su široki i tako stvaraju sloj topline između kože koji djeluje kao termoizolacija. Odličan je materijal za čarape, šalove, kape i rukavice.
 • Najlon: dobar je kao vanjski sloj jer odbija kišu pa se koristi na kabanicama i ponekim 'puf' jaknama.
 • Gore-Tex, Sympatex, isl: dizajnirani su i patentirani kao vodonepropusni materijali koji štite i od vjetra, a garantiraju koži prostor u kojem može disati. Idealni kao vanjski sloj.
 • Pamuk: odjeća od ovog materijala nije preporučljiva za zimu jer upija i zarobljuje znoj i vlagu pa je pamučne komade bolje čuvati za toplije dane.