U RIJECI

Kabinet vještina za spašavanje života

07.02.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Proces stvaranja Kabineta vještina započinje Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s njenim predstojnikom (tada) doc. dr. sc. Alanom Šustićem

U većini medicinskih učilišta Zapadne Europe i SAD-a postoje specijalizirane učionice za učenje određenih medicinskih vještina koje su neophodne u edukaciji liječnika i ostalog medicinskog osoblja koje se ne mogu u potpunosti savladati tijekom boravka na odgovarajućim odjelima, odnosno tijekom kliničke nastave. Jedan od zasigurno najvažnijih segmenata u edukaciji studenata medicine i drugih zdravstvenih grana je kardiopulmonalna reanimacija (KPR). Zbog specifične važnosti kao i uslijed nemogućnosti učenja ovih postupaka na bolesnicima, neophodno je omogućiti studentima i polaznicima tečajeva oživljavanja uvježbavanje navedenih postupaka na sofisticiranim modelima (tzv. "lutke" ili "modeli") u prostoru - učionici isključivo za tu namjenu.

Upravo takav edukacijski poligon za uvježbavanje postupaka KPR-a ustrojen je 2001. godine po uzoru na specijalizirane učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta zapadne Europe i SAD-a pod imenom "Kabinet vještina". Proces stvaranja Kabineta vještina započinje Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s njenim predstojnikom (tada) doc. dr. sc. Alanom Šustićem. Nakon početne ideje i, uz veliku podršku uprave KBC-a Rijeka, pronađen je adekvatan prostor - nekadašnji dječji vrtić u sklopu KBC-a na lokalitetu Sušak. Tijekom 9 godina, osim tehničkog i prostornog razvoja Kabinet vještina je doživio i ekspanziju edukacijskog kadra koji je ujedno i njegov najvrjedniji dio. Od samog početka uz nastavu i tečajeve istovremeno se vodilo računa o edukaciji instruktora, pa je tako broj edukatora - instruktora Europskog vijeća za reanimatologiju (engl. European Resuscitaion Council, ERC) vremenom rastao što je imalo izrazito pozitivan utjecaj na kvalitetu nastave na Katedri za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Kako je potreba za edukacijom iz područja reanimatologije postajala sve veća, postojeći je prostor postajao nedostatan, pa je 2010. godine predstojnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje prof. dr. sc. Alan Šustić dobio i iskoristio mogućnost preseljenja Kabineta vještina u nove prostore u sklopu novog Sveučilišnog kampusa u Rijeci, nedaleko od KBC-a Rijeka, lokaliteta Sušak. Do 2012. godine trajalo je opremanje, uređivanje i useljavanje novih prostorija. S obzirom na zahtjevnost nastave i edukacije u Kabinetu, oprema je u potpunosti prilagođena potrebama i instruktora i polaznika.