POSEBNO ZA MUŠKARCE

Još jedan dokaz koliko je debljina opasna

30.04.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju javnost da je pretilost još opasnija nego što se misli. Napominju da bi sve države trebale donijeti strategije kojima će se spriječiti pretilost od najranije dobi

Muškarci koji su pretili u svojim ranim dvadesetim godinama imaju manje šanse da će doživjeti srednju dob, otkriva studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ. Takvi muškarci imaju i osam puta veće šanse da obole od dijabetesa, kao i od srčanih bolesti.

Poznato je da pretilost u odrasloj dobi predstavlja rizik za dijabetes i bolesti krvožilnog sustava, ali dosad nije bilo jasno jača li taj rizik pretilost u ranoj odrasloj dobi.

Danski znanstvenici nadzirali su zdravlje 6.500 danskih muškaraca, a pratili su ih od njihove 22. pa sve do 55. godine života. Svi su muškarci rođeni 1955. godine, a u istraživanje su ušli kada su se prijavili na vojnu obuku. Tada im je odmah utvrđeno početno zdravstveno stanje – i psihe i tijela.

Više od 80 posto mladića iz odabrane skupine bilo je u granicama normale, a pet posto njih bilo je pothranjeno. Jedan od deset mladića imao je višak kilograma, a tek nešto više od jedan posto njih bilo je pretilo.

Upravo ti koji su u ranoj mladosti bili pretili ili su imali koji kilogram viška u kasnijoj dobi imali su problema s krvnim talkom, dijabetesom, srčanim i moždanim tegobama, a nekoliko ih je i umrlo prije 55. godine života. Znanstvenici su uočili da su upravo oni puno lakše obolijevali od najrazličitijih bolesti nego muškarci koji nisu imali problema s tjelesnom težinom.

Upravo zbog svega toga znanstvenici upozoravaju javnost da je pretilost još opasnija nego što se misli. Napominju da bi sve države trebale donijeti strategije kojima će se spriječiti pretilost od najranije dobi.