ALARMANTNE BROJKE

Jesu li za porast stope karcinoma krivi sunčanje i alkohol?

27.06.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Nezdrave životne navike krive su za sve veću stopu karcinoma, a postotak vrta raka uzrokovanih alkoholom i pušenjem porasle su u posljednjem desetljeću za dvije trećine

I sunčanje je krivo za veliko povećanje stope karcinoma u posljednjih deset godina. Karcinomi uzrokovani nezdravim životnim navikama, poput pijenja i pušenja, povećali su se za dvije trećine u posljednjem desetljeću, pokazuju službeni podaci objavljeni Velikoj Britaniji.

Slučajevi malignog melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože koji utječe na mnoge mlade ljude - porastao je u posljednjih deset godina više od bilo koje druge vrste karcinoma, ističe Daily Mail.

Neadekvatan izbor odjeće te nedovoljna zaštita od sunca glavni su razlozi povećanja stope malignog melanoma, objašnjava se u rezultatima britanskog zavoda za statistiku. Porasle su i stope karcinoma pluća i drugih oblika povezanih s pušenjem te rak bubrega i usne šupljine koji može aktivirati alkohol.

Za dva od pet slučajeva raka okrivljuje se nezdrav način života, a oko četvrtine slučajeva raka dojke pripisuje se životnim navikama poput konzumacije alkohola, pretilosti, nedostatka fizičke aktivnosti te hormonalnim i reproduktivnim faktorima. Britansko izvješće pokazuje da se između 2002. i 2011. broj slučajeva malignog melanoma povećao za čak 66 posto. U istom je razdoblju, kod muškaraca za četvrtinu porastao broj slučajeva raka prostate.

Ženama se češće dijagnosticira rak u mlađim dobnim skupina u odnosu na muškarce. Rak dojke odgovoran je za 44 posto svih slučajeva raka kod žena u dobi od 25 do 59 godina. Muškarci obolijevaju češće nakon 60. godine.

Četrdeset posto slučajeva raka može se pripisati životnom stilu, a smanjenje alkohola, održavanje zdrave težine, pažljivo sunčanje bez opekline te fizička aktivnost mogu pomoći u smanjenju rizika, savjetuju zdravstveni stručnjaci za Daily Mail.