PRAVA ISTINA

Jesu li kamenice doista afrodizijak?

02.05.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Povezanost hrane i seksualnog uzbuđenja nije nepoznanica. Premda za afrodizijake slove brojne namirnice poput čokolade, avokada, anisa, muškatnog oraščića i tartufa, kamenice su ipak na glasu kao najjači afrodizijak. Je li to mit ili ipak istina?

Kamenice slove za jedan od najučinkovitijih afrodizijaka, a priča kaže kako je i sam veliki zavodnik Casanova svoj seksualni nagon poticao jedući kamenice, i to čak pedeset komada već za doručak. No može li konzumacija kamenica doista utjecati na promjenu kemije tijela te nas dovesti do točke uzbuđenja? I naravno, isplati li se uopće na romantičnoj večeri naručiti veliku porciju kamenica?

Što se tiče afrodizijaka, kamenice su najbliži prirodni pojačivač libida, bez obzira što ste dosad čuli o čokoladi. Prema studiji American Chemical Society školjkaši mekušci, poput kamenica i dagnji, sadrže dvije amino kiseline, koje kada se injektiraju u miša, pokazuju značajan porast spolnih hormona kod mužjaka (testosteron) i ženki (progresteron). Osim toga, kamenice su prepune cinka, koji može povećati broj spermija i pojačava intenzitet seksualnog vrhunca, piše details.com

No prije nego li naručite najveću moguću porciju kamenica, morate znati ovo: niti jedno naknadno istraživanje nije pokazalo da spomenute aminokiseline imaju bilo kakav utjecaj na hormone i razinu libida. I dok cink može povećati broj spermija, kamenice nisu jedina hrana koja ima takav učinak, isti efekt bilježi i konzumacija govedine hranjene na ispaši, shitaki gljive, pa čak i gljive koje sadrže otprilike jednake razine cinka.