PROBLEM PRETILOSTI

Jesu li Hrvati među najdebljim nacijama na svijetu?

26.04.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Iako nismo na samom vrhu liste najdebljih nacija na svijetu, ipak podaci pokazuju da problem debljine u Hrvatskoj postaje sve ozbiljniji

Unatoč raširenom vjerovanju da su Amerikanci najdeblja nacija na svijetu, istraživanja pokazuju da ta neslavna titula ipak pripada Kuvajćanima. Naime prosječni indeks težine u Kuvajtu iznosi 29,5, i to – muškarci 27,5, a žene 31,4 BMI jedinice. Kuvajćane slijede Amerikanci, kojima je prosječni BMI 28,8. Na neslavnom trećem mjestu nalazi se Trinidad i Tobago, gdje prosječni BMI iznosi samo malo manje od američkog - 28,6 - piše Daily Mail.

'Veličanstvenu trojku' slijede Argentinci, Meksikanci, Egipćani, Novozelanđani, Grci, Saudijci, Nijemci te Kubanci. I u tim zemljama indeks tjelesne mase rapidno raste. Iako situacija u Hrvatskoj nije toliko alarmantna, ipak se naša zemlja smjestila na gornjem dijelu liste. Naime prosječni BMI indeks stanovnika Hrvatske je 26, i to - muškarci 26,6, a žene 25,3. Ti podaci pokazuju da Hrvati definitivno postaju nacija s problemom pretilosti.

Očekivano, najmanje problema s debljinom imaju najsiromašnije zemlje pa tako podaci pokazuju da su najmršaviji građani Bangladeša – njihov indeks mase iznosi 20,2, što je pokazatelj pothranjenosti. Među najmršavijim nacijama nalaze se i Eritrejci, Etiopljani, kao i građani Šri Lanke te Konga.

Inače, indeks tjelesne mase obuhvaća težinu i visinu. Računa se tako da se broj kilograma podijeli s kvadratom visine osobe. Normalan indeks tjelesne težine iznosi od 18,5 do 25. Ako je više od toga, smatra se da postoje problemi s kilogramima.