NOVA OTKRIĆA

Jesu li čokolada i crno vino uistinu dobri za srce?

29.08.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Čokolada i crno vino možda i nisu tako dobri za zdravlje kako se u nekoliko studija početkom ove godine tvrdilo, kažu znanstvenici na Europskom kongresu kardiologiju u Münchenu

Znanstvenici tvrde kako nema dokaza da čokolada i crno vino smanjuju i sprečavaju bolesti srca. Dokazi da tamna čokolada štiti srce ostaju nedostižni, iako je nedavna studija pokazivala smanjenje rizika bolesti kod osoba koje jedu kockicu

tamne čokolade dnevno. To je bio samo 'znak', međutim, ne i dokaz, jer je studija propala, kazao je Steffen Desch sa Sveučilišta u Leipzigu.

Njemački znanstvenik tvrdi kako će se teško doći do uvjerljivijih dokaza, jer prava tvar treba biti testirana protiv 'dummy' tvari koja izgleda i ima okus poput čokolade.

Neke su manje studije tvrdile da čokolada snižava krvni tlak i smanjuje upalne procese u tijelu. No dr. Desch nije uvjeren. 'Unatoč studijama ne mogu još preporučiti tamnu čokoladu kao prevenciju ili liječenje kardiovaskularnih bolesti', izjavio je. 'Nema dovoljno jakih dokaza o koristi, a nejasno je i objašnjenje učinkovitosti tog mehanizma.' Kalorije sadržane u čokoladi vjerojatno da će poništiti svu zaštitu na srcu, dodaje.

Njegova suzdržanost prema tamnoj čokoladi stiže nakon sumnji nizozemskih znanstvenika o korisnim utjecajima crnog vina na srce. Iako bi crno vino također trebalo pomoći zdravlju srca, ne postoji niti jedan sastojak koji to radi, tvrdi Eric Sijbrands sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu. Testiranjem resveratrola, spoja koji se nalazi u koži crnog grožđa i za koji se vjeruje se da je koristan za zdravlje, nije utvrđeno da pomaže zdravlju srca.

'Sigurno nikada ne bih propisao crno vino osobi koja ima kardiološku dijagnozu, a čak i kad bi me o tome pitali, bio bih jako oprezan', dodao je profesor Sijbrands. Ako crno vino i daje neku korist, objašnjenje je vjerojatno vrlo kompleksno, a bilo koja korist od umjerene potrošnje vjerojatno će biti umanjena zbog nepovoljnih učinaka pijenja, piše Daily Mail.