S NJIMA OPREZNO

Jeste li znali da vam ove 'dobre' navike štete

01.07.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Premda se živjeti zdravo više-manje svodi na zdravu prehranu, dovoljno sna i vježbe, nije sve baš tako jednostavno kako se čini. Svi mi, naime, u dnevnoj rutini pokušavamo raditi ispravne stvari za koje nismo ni svjesni da nam štete

Kako biste živjeli zdravo, ovih se navika trebate riješiti ili ih probajte dozirano i pametno prakticirati. Možda vam se čini da vam nove japanke ne mogu naštetiti, da je gel za dezinfekciju ruku savršen, no što kada pretjerate s njihovom upotrebom. Evo na što sve u dnevnoj rutini morate paziti

Kompulzivno korištenje gela za dezinfekciju ruku
Ako gel za dezinfekciju koristite često, gotovo svaki put u kontaktu s vanjskim svijetom, tipkovnicom, kvakom, WC-om, razmislite o tome da malo napravite pauzu. Istraživanja su pokazala kako neki gelovi sadrže triclosan koji može učiniti bakterije i viruse otpornima na antibiotike. Stoga probajte više koristiti običan sapun i vodu ili gelove koji sadrže 60 posto alkohola jer oni ubijaju 99 posto bakterija.

Česta promjena proizvoda za kožu
Tko nije u kušnji da proba najnoviju kremu koja obećava čudotvorne rezultate, pogotovo ako još nije djelovala. No dermatologinja Jody Levine iz New Yorka savjetuje da se držite svoje kreme najmanje osam tjedana jer bi se tek tada trebali vidjeti rezultati. Ako pak želite pojačati proizvodnu kolagena za djelovanje tih krema, treba čak šest mjeseci. Stoga je najbolje da budete vjerni jednom proizvodu dulje vrijeme jer bi vam koža mogla postati preosjetljiva ili biste čak mogli razviti oblik rozaceje, upozorava dermatologinja Levine.

Nošenje japanki
Uskočiti iz čizama ili visokih potpetica u sandale ili japanke daje osjećaj slobode. No ljetne cipele ne čine uslugu stopalima i nozi. Tako tvrdi ortoped Jordana Szpiro. Naime, ona kaže kako japanke nemaju dostatnu potporu koju stopala trebaju. Osim toga gornji mišići stopala se naprežu svaki put kada pokušavate obuhvatiti japanku kako biste mogli hodati. Ne zaboravite da zbog ravnih cipela pati i kralježnica, a mogli biste imati i grčeve u listovima zbog napora.


Pranje zubi nakon svakog jela
Trčati u kupaonicu nakon svakog obroka i prati zube, čini se kao odlična ideja. No zubarGreb Diamond savjetuje da se bolje suzdržati. Naime, hrana na zubima može ostaviti malo kiseline, a ako je odmah počnemo četkati, kiselina u kombinaciji s četkicom i pastom može oštetiti caklinu. Stoga je nakon jela puno prikladnije promućkati usta vodom i isprati ostatke hrane. Imajte i na umu da kada perete zube morate raditi kružne pokrete, a ne trljati četkicom naprijed natrag jer na taj način bakterije mogu ostati na desnima i zubima.

Prakticiranje samo kardio vježbi
Ako smatrate da je najlakši način za izgubiti kilograme samo radeći kardio, varate se. Tijelo će se priviknuti na takav režim vježbanja i sagorijevat će manje masnoća, kaže Joseph Ciccone, fizikalni terapeut. Osim toga, opetovani pokreti na traci za trčanje, ili nekoj drugoj spravi jačaju samo određenu skupinu mišića koja će potom biti previše kruta. Ubacite cirkularni trening, vježbe snage, ali i malo odmora i stanku tijekom vježbanja, kako bi dali priliku tijelu da se oporavi.

Preskakanje obroka kako biste mogli nešto prigristi kasnije
Neke žene imaju naviku preskakati obrok kako bi si mogle priuštiti večeru ili čašu vina. No ako ne jedete redovito, osjećat ćete se mrzovoljno, past će vam razina energije i teško da ćete se navečer suzdržati od obilate večere. Radije pametno kombinirajte hranu, unesite u organizam dovoljno proteina i nutrijenata tako da vas navečer ne spopadne glad.

Pijenje samo flaširane vode
Ova navika, premda zvuči zdravo, i nije najbolji izbor zbog činjenice da voda iz boca ne sadrži fluor koji je važan za ljepotu i zdravlje zubi.
Dosta odraslih pati od deficita fluora što dovodi do propadanja zuba. Ako baš želite biti sigurni da pijete čistu vodu, investirajte u Britu koja filtrira nečistoće.

Konstantno čišćenje dezinfekcijskim proizvodima
Kuća lišena bakterija čini se kao sjajna ideja. No imajte na umu da tako čistom kućom možete postići kontraefekt. Naime, dezinfekcijski proizvodi mogu sadržavati skupinu sastojaka poput 2-butoxyethanol, koji Environmental Protection Agency smatra opasnim po ljudsko zdravlje čak kancerogenim. Osim toga, neki sastojci poput ethanolaminea koji, smatraju stručnjaci, može uzrokovati astmu ili pak alkylphenol ethoxylatesa, koji može negativno utjecati na hormone.

Uzimanje previše nadomjestaka vitamina i minerala
Kada je riječ o vitaminima i mineralima, svi mislimo da je više i bolje. No ne slažu se s tim baš svi stručnjaci. Naime, rijetki su oni koji zaista trebaju nadomjeske prehrane. Ako se pak predozirate vitaminima, u najboljem slučaju oni vam neće previše koristiti, a u gorim scenarijima mogu vam i naštetiti. Previše vitamina A može biti toksično i naštetiti razvoju fetusa, previše vitamina C može uzrokovati gastroenterološke probleme, a previše vitamina B6 može uzrokovati nervna oštećenja. Radije obogatite hranu hranjivim i zdravim namirnicama nego li da pijete nadomjeske za koje niste sigurni da vam uopće trebaju.