BEAUTY TRIKOVI

Jeste li znali da make up kistove trebate prati barem jednom tjedno? Evo kako ih najlakše očistiti

29.03.2020 u 20:53

Bionic
Reading

Redovito i temeljito čišćenje make up kistova kojima nanosite puder, rumenilo, bronzer, sjenilo ili ruž izuzetno je važno zbog toga što time sprječavate nastanak akni i lišajeva na licu. Dlačice kistova leglo su bakterija koje se nakupljaju svakim njihovim sljedećim korištenjem, stoga je važno voditi računa o higijeni kistova, baš kao što vodite računa o svojoj osobnoj higijeni

Mnoge žene, izuzev profesionalnih vizažistica kojima kroz ruke svakodnevno prođe nekoliko klijentica, nedovoljno često peru svoje make up kistove. To je nešto o čemu bi svatko od nas trebao voditi računa, pogotovo ako imate osjetljivu kožu ili ste skloni prištićima.

Kako bi izbjegli infekcije i upalne procese stručnjaci tvrde da bi kistove trebalo prati minimalno jednom tjedno, a ukoliko imate vremena, ne bi bilo loše prati ih i nakon svakog drugog korištenja.

Očistiti i dezinficirati kistove možemo na nekoliko načina. U drogerijama postoje posebne tekućine za čišćenje kistova, no mi ćemo vam otkriti nekoliko dostupnijih proizvoda i načina pomoću kojih će vaši make up kistovi izgledati kao novi.

Predlažemo vam da za pranje kistova koristite nježni dječji šampon ili trenutno vrlo popularnu micelarnu tekućinu za skidanje šminke s lica. Iako sintetički kistovi mogu podijeti gotovo sva sredstva, za razliku od kistova od prirodne dlake koji su osjetljiviji, mnogi nisu sigurni koju vrstu kistova imaju u svojoj kolekciji, pa je najbolje poslužiti se jednim od ova dva navedena proizvoda.

Potrebna vam je i neka stara metalna ili plastična zdjelica te ulje za lice poput primjerice bademovog ulja koje ćete pomiješati sa šamponom ili micelarnom otopinom. Ulje će iz kistova izvući sve one sastojke koje je teško izvući samo šamponom ili micelarnom tekućinom.

Upute za pranje kistova:

U zdjelicu dodajte nekoliko kapi ulja i malo dječjeg šampona ili micelarne tekućine. Kistom promiješajte tekućinu tako da dlačice kista upiju dovoljno tekućine i potom kružnim pokretima utrljavajte kist na unutrašnju stranu dlana. Primijetit ćete kako vam na dlanu ostaje šminka. Nakon što ste dobro istrljali kist na dlanu, nastavite istim kružnim pokretima ponavljati isto ispod mlaza tople vode (pazite da voda ne uđe u metalni dio kista koji spaja dlačice i dršku).

Kada vam se učini da je kist čist, stisnite dlačice prstima ne bi li provjerili jeste li otklonili sav višak sapunice. Kada ste sigurni da je kist potpuno čist, na ravnu površinu poput perilice rublja rastvorite ručnik na koji ćete polegnuti kistove i pustiti ih da se tako suše. Kistove je najbolje prati uvečer kako bi se oni mogli posušiti tijekom noći te kako bi ujutro bili spremni za korištenje.