UTJECAJ NA PLODNOST

Jeste li znali da i ovo poboljšava mogućnost začeća?

16.10.2013 u 10:44

Bionic
Reading

Žene koje žele zatrudnjeti mogu drastično poboljšati vjerojatnost začeća ako spavaju između sedam i osam sati noću, tvrde znanstvenici

Uredan raspored – odlazak u krevet u isto vrijeme i svakodnevno buđenje u isto vrijeme - može značajno povećati stope uspjeha, piše MailOnline.

Znanstvenici vjeruju da količina sna mijenja razine određenih hormona koji utječu na plodnost te sumnjaju da su navike spavanja snažno povezane sa stilom života, uključujući prehranu, vježbanje i navike pijenja koje u konačnicu utječu na reproduktivne sposobnosti.

U studiji provedenoj na 656 žena koje su se podvrgnule umjetnoj oplodnji, utvrđeno je da su žene koje su spavale između sedam i osam sati  imale 25 posto veću vjerojatnost da zatrudne od onih koje su spavale devet ili više sati. Jednako tako su imale 15 posto veću vjerojatnost da zatrudne od žena koje su spavale manje od sedam sati noću.

Godinama stručnjaci savjetuju odraslim osobama da spavaju između sedam i devet sati svake noći, budući da se tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, pretilosti, određenih vrsta raka, pa čak i demencije. No dosada je vrlo malo istraživanja proučavalo učinak sna na plodnost.

Previše sna, objašnjavaju, povećava razinu hormona prolaktina koji utječe na plodnost, dok će žene koje premalo spavaju bilježiti više razine hormona stresa poput kortizola, koji imaju sličan negativan utjecaj na reproduktivne sposobnosti.

Dodaje se da san, kao i izloženost svjetlu, ima značajan utjecaj na reproduktivne funkcije kod životinja.