svjetski dan jabuka

Jesen je u punom jeku, sezona jabuka je na vrhuncu. Donosimo vam pet fantastičnih recepata uz koje će naše omiljeno voće postati još neodoljivije

17.10.2019 u 09:10

Bionic
Reading

Jabuke kao najzdravije voće na svijetu često uzimamo zdravo za gotovo. Bez obzira na sezonu, one su stalna ponuda u svim dućanima i kod dobro poznatih kumica na placu. Kako kaže stara narodna poslovica: 'Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van', a mi donosimo recepte uz koje ćete zaboraviti ime i prezime vašeg doktora

1. Kompot od jabuka s dodatkom cimeta

Potrebni sastojci:

1 kg jabuka, 1 l vode, 50 g šećera, pola limuna i štapić cimeta

Priprema:

Stavite kuhati vodu, ogulite jabuke i narežite na manje kriške, a sjemenke uklonite. Kriške jabuka stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i cimet. Kuhajte 15 minuta, ali pazite da se ne raspadnu.

Poslužite rashlađeno.

2. Pita od jabuka

Potrebni sastojci:

3 jaja, 10 žlica šećera, 10 žlica ulja, 10 žlica mlijeka, 15 žlica brašna, prašak za pecivo, 1/2 kg jabuka, šećer u prahu za posipanje, žlica cimeta

Priprema:

Napravite smjesu od šećera, ulja, brašna, jaja, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribajte i dodajte cimet. Pola smjese ulijte u kalup i stavite da se peče 20 minuta na 180 °C. Nakon toga izvadite iz pećnice, na biskvit poslažite prethodno naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese koja je ostala i vratite u pećnicu na još 15-ak minuta.

3. Čips od jabuke

Potrebni sastojci:

2 kg jabuka

Priprema:

Jabuke operite i narežite na jako tanke ploške. Posložite ih jednu do druge na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 100°C na programu vrućeg zraka dok ne postanu hrskave (sat vremena i više).

4. Umak od jabuke

Potrebni sastojci:

2,5 kg jabuka, 200 ml soka od jabuke, limun i 2 žličice cimeta

Priprema:

Jabuke očistite i nasjeckajte na kockice. Ubacite ih u veći lonac. Dodajte sav sok jabuke, iscijeđeni limun i cimet. Kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata. Povremeno promiješajte. Kada jabuke krenu mekšati, sve ubacite u blender pa umak pretvorite u pire. Spremite u staklenke i koristite po želji kao nadjev za slatka ili slana jela.

5. Jabukovača

Potrebni sastojci:

10 jabuka, naranča, 100 g šećera, 3 štapića cimeta, 2 žličice cijelog klinčića, malo vode

Priprema:

Operite jabuke i naranču. Ne morate ih guliti. Narežite ih na 4 dijela. Jabuke i naranče stavite u veliki lonac te ulijte vodu, toliko da u potpunosti prekrije jabuke. Dodajte štapiće cimeta, klinčić i šećer. Nakon što zakipi kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz malo miješanja. Nakon sata kuhanja drobilicom, koju inače koristite za krumpir, izdrobite smjesu. Potrebno je smanjiti vatru i nastaviti s kuhanjem još 45 minuta. Ugasite vatru i stavite smjesu na hlađenje. Nakon toga procijedite u vrč. Da biste iscijedili sav sok iz pulpe, koristite gazu. Možete poslužiti toplo (zagrijte u mikrovalnoj pećnici) ili hladno. Čuvajte u hladnjaku.

U nastavku teksta donosimo kratki video za one koji žele znati više.