tako jednostavno

Jelo u čijem ćete svakom zalogaju uživati: Kremasti rižoto s gljivama recept je koji se ne priprema samo jednom

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 25.11.2021 12:34
  • Objavljeno 25.11.2021 u 12:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Rižoto je uvijek rado viđeno jelo na stolu, a osim lake pripreme odlikuje ga i velike mogućnosti kombiniranja sastojaka. U hladnim danima prava je šteta propustiti uživati u pravim jesenskim okusima kao što je rižoto s gljivama

Rižoto potječe sa sjeverozapada Italije, a idealne vrste za pripremu ovog popularnog jela su su 'carnaroli' i 'arborio'. Trik za savršeno kremast rižoto je dodavanje temeljca malo po malo, a sam temeljac mora biti vruć dok je rižoto potrebno stalno miješati kako bi se oslobodio škrob.

Potrebni sastojci:

  • 300 g od gljiva (najbolji izbor su svježi vrganji)
  • 300 g riže okruglog zrna
  • 1 mali luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 4 čaše povrtnog temeljca
  • 1 čaša suhog bijelog vina
  • 50 g naribanog parmezana
  • 60 g maslaca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • Sol
  • Crni papar
  • Ružmarin ili timijan

Priprema:

Gljive očistite i nasjeckajte na tanke ploške.

Na tavici s uljem, na srednje jakoj vatri, dinstajte gljive otprilike 5 minuta.

Dodajte usitnjeni češnjak i peršin te miješajte nekoliko minuta.

Prelijte vinom, pustite da prokuha još dvije minute, a zatim maknite s vatre.

U loncu zagrijte maslac i ostatak ulja te prodinstajte luk.

Dodajte rižu i umak od gljiva, dodajte malo vrućeg povrtnog temeljca, a zatim postepeno dolijevajte temeljac sve dok ga riža ne upije.

Na samom kraju dodajte parmezan, začinite ružmarinom ili timijanom po želji i poslužite.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju
26

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!