Online panel COVID-19 I kosa

Ćelavost - posljedica i simptom 'korone'

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 26.01.2021 08:42
  • Objavljeno 19.01.2021 u 12:13
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Anna Bizon

Osobe koje imaju androgenetsku ćelavost sklonije su infekciji COVID-19

Kad je Mirna Zidarić lanjskog ljeta oboljela od COVID-19 u jednom od svojih statusa na društvenim mrežama objavila je punu šaku otpale kose kao jednu od posljedica te infekcije. Uz sve što “korona” čini organizmu masovni gubitak kose moguć je i kao posljedica, ali i kao simptom te bolesti. Svoje osobno i intimno iskustvo poznata novinarka podijelila je u online panelu COVID-19 i kosa posvećenom upravo ovoj posljedici te pandemijske zaraze. Znanost se još nije naprosto imala vremena posvetiti brojnim aspektima “korone”, ali već postoje pojedina istraživanja koja sugeriraju i da su osobe koje imaju takozvanu androgenetsku ćelavost sklonije ovoj infekciji. Medicinsko znanstveni aspekt cijeloj ovoj temi dala je akademkinja Mirna Šitum koja je, među ostalim, pojasnila:

Taj virus je tako snažnog imunološkog potencijala da uz sve što nam radi, od upale pluća, upale najsitnijih krvnih žilica u srcu, bubrezima, djeluje i na folikul, korijen dlake. Akutno može izazvati naglo ispadanje kose koje može biti privremeno, a može ga izazvati i nakon izliječenja kao posljedicu. Završili ste s COVID-om, negativni ste, a onda krenu različite posljedice od kojih je jedna i potpuni gubitak kose.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Danko Natalya

Nadalje, djelatnici koji rade u COVID zaštitnim odjelima te na istoimenim odjelima brinući o oboljelima moraju dva puta dnevno svoju kosu prati s jakim dezinficijensima. Jasno da tako nešto ostavlja posljedice i po njihovu kosu za što je konkretna riješenja u ovom razgovoru ponudila Svjetlana Arh, direktorica za medicinska pitanja Vichy i La Roche Posay brendova.

Više savjeta struke o ovoj temi pogledajte u panel razgovoru u organizaciji Agencije 2020:

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!