DOBRO JE ZNATI

Je li vam ikada palo na pamet da vas ovo čini glupima?

09.07.2013 u 07:56

Bionic
Reading

Nerijetko pomislimo kako smo sa svim tim modernim spravicama i uređajima nevjerojatno pametni, no činjenica je da nas moderni život nepovratno zaglupljuje. Pitate se kako?

Google

U 2008., Nicholas Carr napisao je članak za The Atlantic koji izazvao raspravu koja ne posustaje ni danas, a naslov tog članka bio je 'Čini li Google glupima?', a odgovor je, kako piše msn.com, i da i ne. U srpnju 2011., znanstvenici sa Sveučilišta Columbia objavili su rezultate istraživanja koji pokazuju kako zahvaljujući Googleu manje informacija pamtimo, stoga odgovor na pitanje čini li nas Google glupljima ovisi o tome koje vještine najviše cijenite.

Šećer
Prema riječima znanstvenika sa Sveučilišta UCLA, stalno konzumiranje šećera usporava mozak te ometa pamćenje i učenje u svega šest tjedana konzumacije. I prema američkom Odsjeku za poljoprivredu, Amerikanci prosječno konzumiraju 15,8 kilograma kukuruznog sirupa bogatog fruktozom.

Televizijski program
Svi znaju za onu uzrečicu koja kaže da ste ono što jedete, no jeste li znali da ste jednako pametni kao i sadržaj koji gledate na televiziji? Studija provedena nedavno u Austriji pokazala je kako ispitanici lošije prolaze na testovima znanja nakon što su pročitali priču o glupoj osobi, što dokazuje kako mediji koje konzumiramo izravno utječu na naše ponašanje. Stoga, ako ne gledate reality show koji prikazuje dodjelu Nobelove nagrade, velike su šanse da vas sadržaj koji gledate na televiziji – zaglupljuje.


Žvakaće gume
Žvakača guma možda može udvostručiti zadovoljstvo, no pamet umanjuje za pola. Studija iz 2011. provedena na Sveučilištu u Cardiffu u Walesu utvrđeno je kako žvakaća guma narušava kratkotrajnu memoriju, po pitanju redoslijeda i identiteta.

Život u gradu
Dvije osobe upute se u šetnju. I dok jedna osoba hoda parkom, drugima šeće gradskim pločnikom. I na kraju priče, tko je pametniji? Prema riječima znanstvenika, osoba koja se šetala po parku na kraju je pametnija. Eksperiment na Sveučilištu u Michiganu pokazao je kako ljudi koji hodaju kroz grad imaju lošije pamćenje te imaju problema s pozornošću i učenjem. A prema riječima znanstvenika, samo gledanje u sliku grada može proizvesti jednak učinak.

Jet lag
Kada su znanstvenici s Berkeleyja simulirali jet lag na hrčcima, pokazalo se kako je njihov organizam proizvodio čak 50 posto manje neurona nego inače te im je trebalo znatno više vremena da obave neke uobičajene zadatke.


Loša ventilacija
Višak ugljičnog dioksida ne samo da uništava atmosferu, već nas i zaglupljuje. Znanstvenici s Lawrence Berkeley Livermorea tijekom studije su polako povećavali količinu ugljičnog dioksida u slabo prozračenim učionicama dok su studenti pokušavali riješiti složene strateške probleme. Rezultati su pokazali da što je više ugljičnog dioksida bilo u prostoriji, to su studenti radili više pogrešaka.

Stres
Studija provedena na Yaleu pokazala je kako stresne situacije mogu smanjiti veze neurona u mozgu te oslabjeti sposobnost upravljanja napetih događaja u budućnosti, a kroničan stres samo pogoršava taj učinak. Stoga se svakako treba opustiti pa prakticirajte jogu, bihevioralnu terapiju i meditaciju.

Zagađenje zraka
Smog, ispušni plinovi iza automobila, emisije plinova iz tvornica… popis uobičajenih zagađivača zraka vrlo je dug i depresivan. A osim toga, zagađeni zrak nas i čini glupljima. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u studiji su otkrili kako djeca koja su više izložena onečišćenom zraku imaju niži kvocijent inteligencije.

E-mail
Ako kompulzivno provjeravate svoju elektronsku poštu, možda se, a da ni ne znate, zaglupljujete. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji nedavno su dokazali kako konstantno uzrujavanje oko pristiglih mailova smanjuje sposobnost koncentracije.

Brza hrana
Djeca koja redovito jedu brzu hranu u odrasloj dobi imat će niži kvocijent inteligencije od onih koja jednu svježe kuhana jela, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Londonu.

Fluor
Nedavno objavljeno istraživanje u magazinu Environmental Health Perspectives pokazalo je kako djeca koja piju vodu s višim razinama fluora u prosjeku imaju nižu razinu kvocijenta inteligencije od djece koja pije vodu s manjim razinama tog spoja.