PANTARUL

Je li ovo najšarmantniji restoran u Dubrovniku?

03.07.2014 u 11:20

  • +8

Restaurant i tapas bar Pantarul

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Marinković

Bionic
Reading

Dubrovačka gastro scena odnedavno je bogatija. Podalje od gradskih zidina i hordi turista s brojnih kruzera koji svakodnevno opsjedaju starogradsku jezgru, u predjelu Lapada otvoren je restaurant&tapas bar Pantarul koji osvaja šarmantnim uređenjem i više nego maštovitim jelovnikom

Dubrovčani znaju što je pantarul, a ako se kojim slučajem pitate što je to, odgovor je - vilica. Iza Pantarula stoji mlada dubrovačka ekipa, poznata gastro blogerica Ana-Marija Bujić te ugostiteljski djelatnici Milan Vasić i Đuro Šiljug. Ideja za restoran se, kažu, dugo kuhala, ali trebalo je proći neko vrijeme da se stvari poslože i zakotrljaju. Iako su se u početku bavili mišlju da otvore restoran u Zagrebu ili Dubrovniku, poklopile su se neke sretne okolnosti i odluka je ipak pala na Dubrovnik. Milan i Đuro, koji su radili u ponajboljim dubrovačkim restoranima, svoje su iskustvo prenijeli u novi projekt, a Ana-Marija je, s obzirom na dosadašnju karijeru, pokrila dio marketinga i prodaje, dok je Đurova supruga Mihaela, računovotkinja, zadužena za financije, tako da su ambiciozni Dubrovčani uspjeli zaokružili priču sa svih strana.

Novost na dubrovačkoj gastro sceni

Od samog početka vlasnici su se vodili idejom da ponude nešto novo upravo Dubrovčanima. Stoga su se odlučili za koncept za koji su vjerovali da će dobro proći kod domaće publike – primarni cilj bio je ponuditi nešto drugačije sugrađanima željnima zanimljive kuhinje, a po cijenama koje si ljudi s prosječnim primanjima ipak mogu priuštiti.

'Za večeru kod nas ne morate potrošiti cijelu mjesečnu plaću. Koncept je zapravo vrlo jednostavan – krećemo od kvalitetne namirnice koju pretvaramo u zanimljivo jelo, a sve to poslužujemo u ambijentu u kojem nam je želja da se svaki gost osjeća ugodno. Nema strogog dress codea, u pozadini se čuje lagana glazba i svi su nasmijani i opušteni', kaže jedna do suvlasnica, simpatična Ana-Marija.


Čist dizajn i mirne boje

Osim maštovitim menijem, restoran osvaja na prvu i zanimljivo uređenim, pomalo skandinavskim interijerom. U osmišljavanju interijera imali su pomoć dviju sjajnih dizajnerica – Marite Bonačić, zadužene za osmišljavanje i opremanje prostora, te Ane Žaje Petrak, grafičke dizajnerice zaslužne za vizualni identitet i ilustracije koje se provlače kroz prostor.

Vlasnici Pantarula Milan Vasić, Ana-Marija Bujić i Đuro Šiljug

Mladi dubrovački ugostitelji željeli su u restoranu imati oku ugodnu paletu prilično mirnih boja i čist dizajn koji pomalo podsjeća na skandinavski, a korišteni su različiti materijali, uglavnom prirodni, pa ima dosta drveta, ali i cementa. Prostor je konceptualno podijeljen na tri dijela: klasičnu dining zonu, lounge zonu u kojoj poslužuju tapase i kolače te separe, idealan za proslave do 20 ljudi.

Moto Pantarula - feels like home - bio im je nit vodilja pa je sve išlo u tome smjeru, da se gost osjeća ugodno i dobrodošlo. Tome pridonose detalji poput tople rasvjete, drva kao osnove te police s kuharicama koje svatko može listati ugodno smješten u lounge zoni.

Mali odmak od tradicionalne kuhinje

Kao i sve ostalo u Pantarulu, otkrivaju vlasnici, i jelovnik je plod suradnje – chef kuhinje Zoran Ožegović dao je osnovu koju su potom prilagodili nekim vlastitim željama. Uključili su tapase sitne zalogaje od kojih ljudi obično naruče više vrsta pa ih dijele tako da svi isprobaju više specijaliteta.

Budući da su se potrudili ponuditi nešto novo na dubrovačkoj gastro sceni, odlučili su se na mali odmak od tradicionalne kuhinje. Na jelovniku će se stoga naći i klasična jela poput ragua od hobotnice, ali i jako puno zanimljivih kombinacija kao što su rolada od janjetine, rižoto od radiča, grdobina u panceti ili semifreddo s krokantom

Zbog popularne cijene apsolutni hit među Dubrovčanima, ali i gostima koji su već otkrili ovaj šarmantni restoran, su proljetne rolice. No vlasnici kažu da im jako dobro ide i sve ostalo s jelovnika, naročito terina od guščje jetre, domaća tjestenina s biftekom ili riblji tartar koji poslužuju s vasabijem, a od slatkog zadnjih dana najbrže nestaju višnje s kremom od vanilije i lisnatim tijestom.