EKO PROIZVOD

Je li organsko mlijeko uistinu zdravije od običnog?

29.04.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Pri kupovini mlijeka ponekad ćete vidjeti na policama trgovina konvencionalno mlijeko i organsko mlijeko po dvostruko većoj cijeni. Zašto je ovo drugo skuplje i je li vrijedno te cijene? Postoje li doista dobrobiti za zdravlje i što znači certificirano organsko?

Organsko mlijeko da bi uopće nosilo taj naziv, mora zadovoljiti određene kriterije. Kao prvo, hrana kojom se hrane krave ne smije u sebi imati štetne pesticide ili umjetna gnojiva. Zabranjeno je dodavati hormone rasta kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena ni zračenja niti genske mutacije. Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju, ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezina organizma. Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati.

Zašto je organsko mlijeko skuplje od konvencionalnog?
Cijena organskog mlijeka najčešće je dvostruko viša od konvencionalne. Jedan od razloga je taj što je uzgoj krava koje daju organsko mlijeko puno skuplji. Naime, u potpunosti se poštuju pravila organskog uzgoja – od ispaše i hrane pa do korištenja isključivo prirodnih pripravaka. Korištenje skupljih sastojaka i metoda za uzgoj i ishranu hrava, kupovina organske hrane i mogućnost ispaše tijekom cijelog dana znače da farmer mora posjedovati i održavati veću količinu zemlje, a bit će proizvedeno manje mlijeka, što povećava troškove.

Jedna od glavnih odrednica organskih farmi za proizvodnju mliječnih proizvoda jest briga o zemlji. Koriste se organski herbicidi koji nisu otrovni i ne zagađuju zemlju, čime se čini dvostruka dobrobit; radnici nisu izloženi supstancama koje uzrokuju sve vrste zdravstvenih problema, a podzemne vode ostaju nezagađene. Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje umjetnih gnojiva koja se inače koriste na uobičajenim farmama. Kravama se isto tako ne daje hrana proizvedena od životinjskih proizvoda koji mogu prenijeti i kravlje ludilo, a ne smije ih se hraniti ni genetski modificiranom hranom.

Mlijeko koje dulje traje
Velika prednost organskog mlijeka jest njegova dugotrajna svježina - ono ostaje svježe znatno dulje od uobičajenog pasteriziranog mlijeka. Naime, kod njegove proizvodnje koristi se potpuno drugačiji proces od pasterizacije. Konvencionalno mlijeko se pasterizacijom izlaže kraće vrijeme visokoj temperaturi od 140 do 160 stupnjeva, nakon čega se podvrgava brzom hlađenju kako bi se uništile bakterije, plijesan i ostali štetni sastojci.

Organsko mlijeko, pak, izlaže se ultravisokim temperaturama od 275 stupnjeva i to svega nekoliko sekundi, čime se uništavaju sve bakterije u mlijeku. To omogućava dulji rok trajanja. Budući da traje svega nekoliko sekundi, ultravisoko zagrijavanje smanjuje mogućnost kvarenja hranjivih sastojaka u mlijeku, a i nije ga potrebno čuvati u hladnjaku.

Organsko mlijeko i zdravlje

Američko udruženje za hranu i lijekove i Američka certifikatorska kuća tvrde da nema značajnih razlika između organskog i uobičajenog mlijeka u kvaliteti, sigurnosti i hranjivosti. No Mark Kastel s američkog Cornucopia instituta, koji je proveo i proučio mnoga istraživanja, taj zaključak smatra vrlo konfliktnim, uzevši u obzir pronađene antibiotike u mlijeku te djelovanje hormona pronađenih u mlijeku na ljudsko zdravlje. Iz vlastitog iskustva tvrdi da otkad koristi organsko mlijeko, njegove su se migrene znatno smanjile.

Najnovije istraživanje koje je obavilo Sveučilište iz Newcastlea, a objavljeno je u časopisu Journal of Science of Food and Agriculture, pokazuje da je organsko mlijeko zdravije. Naime, krave koje su slobodno pasle davale su mlijeko koje je sadržavalo znatno više korisnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina. Isto tako, istraživanje je pokazalo da je tijekom ljetnih mjeseci koncentracija jedne od korisnih masnih kiselina – konjugirane linolenske kiseline CLA 9 (vrlo snažan antioksidans i pojačivač imunološkog sustava), čak 60 posto viša od one u konvencionalnom mlijeku, jer se krave hrane svježom travom i djetelinom. Organsko mlijeko sadržava čak 39 posto više omega-3 masnih kiselina, koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Zašto kupovati organske mliječne proizvode?
Organski mliječni proizvodi sadrže certifikat kao jamstvo visoke kvalitete te zdravog proizvoda. Kupujući ih istovremeno podržavate i ekopoljoprivredu koja štiti okoliš te osigurava zdravlje i buduću produktivnost ljudi te plodnost životinja i same zemlje. Kvalitetna organska mlijeka kao što je npr. Kartnermilch u Hrvatskoj možete pronaći u bio&bio trgovinama. 

Krave koje se uzgaja zbog mlijeka, hrani se organskom hranom s certificirane zemlje u skladu s organskim standardima uzgoja, rastu u uvjetima koji nisu stresni te podržavaju njihovo zdravlje, o njima svakodnevno brinu stručnjaci koji drže do zdravlja životinja i nikada im ne daju antibiotike niti hormone rasta.

Kupovinom organskog proizvoda podržavate organsku poljoprivredu, proizvodnju koja teži održavanju biološke raznolikosti, na plodnoj zemlji koja ne sadrži kemijske pesticide i umjetna gnojiva. Time isto tako podržavate i farmere koji rade vodeći računa o zdravlju životinja.

Mliječni proizvodi i žensko zdravlje
Ugledna američka ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Christiane Northrop ističe da je sastav kravljeg mlijeka uvelike različit od sastava majčinog mlijeka te da je ovo prvo zapravo namijenjeno teladi. No mlijeko proizvedeno na konvencionalan način može biti problematična hrana ne samo za djecu, nego i za odrasle. Kao ginekologinja, Northrop vidi puno problema povezanih s mliječnim proizvodima; dobroćudne čvoriće na dojkama, kronični vaginalni iscjedak, akne, menstruacijske grčeve, miome, kronični nadražaj crijeva i pojačanu bol od endometrioze. Konzumiranje mliječnih proizvoda primijećeno je i kod raka dojke i jajnika. No konzumacijom organski proizvedenog mlijeka i mliječnih proizvoda često se ublažavaju menstruacijski bolovi, alergije, upale sinusa te učestali vaginitis.

Mlijeko proizvedeno organski, bez goveđeg hormona rasta i antibiotika, ima drukčije djelovanje na tijelo. Neke pacijentice s ginekološkim problemima vezanim uz mliječne proizvode potpuno su ozdravile od tih tegoba kada su prešle na organski proizvedene mliječne proizvode. Iako se smatra da je mlijeko općenito dobar izvor kalcija, postoje i drugi izvori koji nisu mliječnog tipa – zeleno lisnato povrće kao što su kelj i brokula. Većina svjetskog pučanstva, među kojima i stanovnici Kine koji ne pate od raka dojke ili osteoporoze, dobiva kalcij iz zelenog povrća. Istraživanja pokazuju da Kinezi, iako konzumiraju pola količine kalcija od one koju konzumiraju Amerikanci, vrlo rijetko imaju problema s osteoporozom.