SVE POPULARNIJA NAMIRNICA

Je li humus uistinu zdrav kao što mnogi misle? Evo što kažu stručnjaci

03.08.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Slasni namaz od slanutka, koji čini sastavni dio mnogih srednjoistočnih kuhinja, tek je unazad nekoliko godina dobio na popularnosti u zapadnim zemljama. SAD u posljednje vrijeme bilježi značajan rast potražnje za humusom i to zbog toga što je on prepoznat kao bezglutenska namirnica, zbog čega su se brojni Amerikanci, ali i Hrvati, zainteresirali za ovaj zdravi namaz. No koliko je humus uistinu zdrav? Evo što kažu stručnjaci

Od čega se dobiva humus?

Tradicionalni humus dobiva se od samljevenog slanutka, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od sezama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabeth G. Matteo, dijetetičarka iz Sargent Choice Nutrition Centra u sklopu Sveučilišta u Bostonu.

'Humus pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza', izjavila je Matteo za Time, dodajući kako ovaj popularni namaz sadrži kalcij, folnu kiselinu i magnezij.

Ova mješavina hranjivih tvari također može stabilizirati šećer u krvi i pomoći spriječiti bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindsey Pine iz Los Angelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente - zdrave masti, bjelančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Baš kao grah, leća, grašak i druge suhe i jestive leguminozne sjemenke, slanutak predstavlja dobar izvor proteina i vlakana u usporedbi s drugim biljkama. No nemojte očekivati ​​da ćete dobiti svoju potrebnu dnevnu dozu samo od njega - dvije žlice humusa sadrže dva grama proteina i gram vlakana, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 50 grama proteina, dok je preporučena doza dijetalnih vlakana za žene 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno.

Slanutak također ne sadrži u potpunosti potrebnu dnevnu količinu bjelančevina, što znači da humus nema sve bitne aminokiseline koje imaju meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Koji je najzdraviji način konzumacije humusa?

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da trebate pojesti cijelo pakiranje u jednom obroku. 'Humus sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži', ističe Angela Lemond, dijetetičarka i glasnogovornica američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

Humus kupljen u trgovini obično sadrži oko 70 kalorija na dvije žlice, stoga je vrlo lako pretjerati s kalorijskim unosom ukoliko ne doziramo konzumaciju po obroku.

Također treba paziti na namirnice koje imamo običaj jesti s humusom, kao što su kruh, čips, krekeri, koje u tren oka ono što je trebao biti niskokaloričan obrok pretvaraju u kalorijsku bombu. Umjesto ovih namirnica, probajte ga kombinirati sa sirovim povrćem poput paprike, brokule, celera i mrkve, u kombinaciji s kukuruzom u salati. Humus možete pomiješati s dresingom za salatu ili ga poslužiti kao umak uz namirnice bogate proteinima poput ribe i piletine. Ako vam je teško odreći se kruha, birajte onaj od cjelovitog zrna, obogaćenog proteinima i vlaknima.

Koji humus potražiti u trgovini?

Mnogi brendovi pretjeruju s natrijem, pa je najbolje pročitati deklaraciju. Ciljajte na one brendove koji imaju oko 80 miligrama natrija ili manje na dvije žlice. Dobro pročitajte sve sastojke s deklaracije i birajte onaj humus koji najbliže odgovara originalnom receptu te izbjegavajte brendove koji umjesto maslinovog koriste druge vrste ulja, konzervanse i šećer.

Ako u obližnjim trgovinama ne možete pronaći humus koji odgovara ranije navedenom, probajte ga napraviti sami. Isprobajte najbolji recept, za koji je potrebno svega nekoliko minuta.

  • +4
Namirnice bogate kalcijem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia