Zaštita usne šupljine

Jao, boli! Što učiniti kad zub krene kamo ne smije?

13.09.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Jedan od najčešćih zahvata u stomatologiji je alveotomija, a to je naziv za komplicirano vađenje umnjaka koji nisu izrasli ili onih koji su djelomično iznikli

Kada zub koji zbog okolnih anatomskih struktura usne šupljine ne može izrasti, dolazi do komplikacija zbog kojih je potrebno kirurško vađenje umnjaka. Te strukture su mehanička zapreka zubu da se smjesti na svoje mjesto u zubnom luku. Manjak mjesta u zubnom luku isto tako smatramo mehaničkom zaprekom. Zub koji zbog takvih okolnosti nije niknuo nazivamo impaktirani ili retinirani zub. Umnjaci su zubi koji zadnji niču, a oni su najčešće impaktirani zubi. Često su impaktirani i gornji trajni očnjaci.

Potražiti pomoć ili čekati?

Impaktirane zube je potrebno izvaditi kada uzrokuju smetnje ili kada postoji velika mogućnost da će ih jednom u budućnosti uzrokovati. Kod umnjaka koji su djelomično iznikli upale su češće zbog zaostale hrane koja između krune i gingive može stvoriti džep koji je nemoguće očistiti. Tako nastaje idealno hranilište za bakterije i bolne upale koje su sklone ponavljanju. Kod zuba gdje su upale česte i gdje upala ne prolaze potrebno je napraviti kirurško odstranjivanje. Postoji mogućnost da se upala proširi na okolnu kost i meka tkiva, što može naštetiti zdravim susjednim zubima i dovesti do trajnog oštećenja. Impaktirani umnjak pritiskom krune može uzrokovati razaranje korijena susjednog kutnjaka ili zub može pritiskati živac, što uzrokuje neuralgične bolove.

Hoće li boljeti?

Dr. Martina Matleković iz Stomatološke poliklinike ARENA objašnjava kako se dijagnoza postavlja jednostavnim specijalističkim pregledom i RTG snimkom. Puno je varijacija u položaju umnjaka i samoj anatomiji impaktiranog zuba pa će, s obzirom na to, alveotomija biti jednostavna ili komplicirana za izvođenje.

Alveotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom. Prilikom zahvata pacijent ne osjeća bol, već pritisak. Za vađenje zuba koriste se kliješta, poluge, ali i bušilicama kojima se odstrani dio kosti što smeta stomatologu za ekstrakciju zuba. Zub se vadi u komadu ili se pili na dijelove radi lakše ekstrakcije. Nakon zahvata rana se šiva i pacijent mora hladiti ranu, a tablete protiv bolova može uzeti prema potrebi. Ako je potrebno, stomatolog će prepisati i antibiotike. Šavovi se vade dva tjedna nakon operacije, kada pacijent dolazi na kontrolu. Tijekom cijeljenja rane treba održavati pravilnu oralnu higijenu, a same šavove nježno čistiti štapićima s vatom.