sočni plodovi

Limun je nevjerojatno lako uzgojiti, a uz nekoliko jednostavnih pravila možete ga posaditi i na terasi ili balkonu

17.05.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Od svih voćki, stablo limuna je jedno od najlakših za uzgoj kod kuće, a bez problema uspijeva čak i manje iskusnim vrtlarima. Štoviše, postoje minijaturne sorte limuna koje se savršeno mogu uzgajati u posudama tako da vam za njihov uzgoj nije nužno potreban vrt. Jednako lijepo će rasti i na balkonu i terasi

Kada malo bolje promislite, stablo limuna jedan je od najboljih izbora za sadnju, bilo u vrtu, na terasi ili balkonu. Njegovi narančasti cvjetovi prostor će ispuniti ugodom aromom, a najbolje od svega, jednom kada rodi, sočne plodove možete koristit u različitim receptima. Evo nekoliko korisnih savjeta za uzgoj stabla limuna kod kuće.

Karakteristike stabla limuna

Stablo limuna zimzeleno je drvo koje može doseći visinu i do 5 metara. Ovo stablo iz obitelji Rutaceae poprilično je dugoročno, pa uz pravilnu njegu može dugi niz godina uspijevati u vrtu ili na terasi. Porijeklom je iz Azije, a karakterizira ga drvenasto deblo, pomalo žućkaste boje i jako razgranato. Listovi su mu veliki, ovalni i svijetlozeleni, s karakterističnim trnom pri dnu i vrlo aromatični. Također, narančasti cvjetovi naranče imaju karakterističan miris.

Postoji nekoliko sorti limuna, iako se za kućni uzgoj u posudama najviše koristi Eureka, također nazivan i 'stablo limuna od 4 godišnja doba', a poznat je po tome što rodi tijekom cijele godine. No, nije baš otporan na hladnu klimu. Još jedna široko kultivirana alternativa je limun Primofiori, a najbrži je u vidu proizvodnje.

Gdje uzgajati stablo limuna

Iako ga se uobičajeno sadi u vrtu, stablo limuna moguće je uzgajati u cvjetnom loncu. Naime, ako želite uživati u njegovim plodovima i ljepoti, a živite u području hladnije klime, preporučljivo ga je zaštiti od mraza, jer limun ne podnosi temperature niže od tri stupnja ispod nule. Zapravo, klima u kojoj uzgajate stablo limuna ključna je za njegovo napredovanje. Idealna temperatura za stablo limuna je između 17 i 28 stupnjeva , a u područjima nižih temperature stoga ga je i preporučljivo posaditi u lonac i po potrebi premjestiti na zaštićenije mjesto ili pokriti dekom i platnom koji zadržava toplinu.

Gdje smjestiti stablo limuna

Limunu je potreban vlažan i lagan zrak koji sprječava sušenje lišća. Iz tog razloga, čak i ako su posađeni u loncu, najbolje ih je smjestit van gdje mogu primati između 6 i 8 sati izravnog svjetla dnevno. Budući da ga je potrebno zaštititi i od propuha i vjetra, zasađenog u loncu, najbolje ga je smjestiti uz zidove, gdje će biti zaštićeniji.

Kako odabrati zemlju

Jedan od uvjeta napretka stabla limuna je odabiranje supstrat s dobrom drenažom kako tlo ne bi bilo natopljeno vodom. Dobar izbor je je polulagani supstrat , blago kiselog pH i bogat organskom tvari. Može se koristiti supstrat za sukulente ili baš onaj specifičan za citruse. Supstrat je poželjno obnavljati svake dvije ili tri godine, bez previše manipuliranja korijenjem.

Što se gnojiva tiče, stablo limuna treba periodične doze organske tvari kako bi se nastavilo razvijati i davalo ukusne plodove. Kompost od crva ili specifično gnojivo za stabla limuna može se primijeniti tijekom cijele godine, a posebno tijekom toplijih mjeseci.

Kada i kako zalijevati stablo limuna

Voda je jedan od glavnih zahtjeva uzgoja stabla limuna jer mu je potrebno puno vlage u supstratu zbog loše tolerancije suše. Stoga je idealno osigurati zalijevanje svaka dva dana ljeti, posebno ako temperatura prelazi 30°C. Ostatak godine bit će dovoljno to učiniti jednom ili dvaput tjedno, ovisno o vremenu. Prilikom zalijevanja treba jako paziti da se ne ulije prevelika količina vode jer to može biti kobno za ovu biljku.

Orezivanje stabla limuna

Orezivanje je još jedan od važan element brige oko njege limuna kako bi ono poprimilo oblik kakav želimo i ne bi naraslo više nego što je potrebno. Baš kao i druge voćke, stablo limuna treba uvježbano orezivanje kako bi poprimilo željeni oblik tijekom prvih godina. Svake sezone potrebno provoditi orezivanje za održavanje, uklanjanje grana koje rastu u neželjenim smjerovima, kao i uklanjanju onih koje su u lošem stanju. Najbolje vrijeme za obrezivanje stabla limuna je kasna zima i rano ljeto, kada je prošla jaka hladnoća, a sezona rasta još nije počela.

Kako uzgojiti stablo limuna iz sjemena

Jedna od prednosti uzgoja stabla limuna kod kuće je ta da to možete učiniti sami, od sjemenki limuna koje ste konzumirali. Prvo što je potrebno je staviti sjemenke u posudu s vodom na 3 sata, koja će im poslužiti za hidrataciju. One koje isplivaju na površinu, bacite, a upotrijebite one koje su potonule. Osušite ih, a zatim dodajte 75% supstrata bogatog mineralnim i biljnim hranjivim tvarima, stavite sjeme i prekrijte ga šljunkom. Bit će potrebno oko 15 dana da se pojave prvi izbojci. Kada sadnica dosegne oko 15-20 cm možete je presaditi u lonac. Najbolja opcija je terakota ili kamen, a treba izbjegavati plastične koje imaju tendenciju apsorbirati toplinu te brže suše podlogu.

Uobičajeni problemi

Poput ostalih biljaka i voćaka, stablo limuna mogu napasti razne bolesti i nametnici, poput lisnih ušiju i crvenih paukova, a također je vrlo čest problem neadekvatnog zalijevanje i loše izabrane lokacije. Ovo su neki od najčešći simptoma:

Stablo limuna ne daje plodove: pripazite da stablo nije na hladnom, da je dobro zaliveno I da ima odgovarajuću zalihu organske tvari i gnojiva. Ako to ne da rezultate, možda će biti potrebne dodatne zalihe magnezija i fosfora.

Lišće je žuto: ovaj problem obično uzrokuje nedostatak hranjivih tvari ili insekti.

Lišće je naborano: najčešći uzrok je napad citrusnog moljca. Možete ga ukloniti kalijevim sapunom u spreju (1-2% po litri vode).