kraljica penjačica

Tako nježan, a otporan: Teško je pronaći bolji cvijet za vrtne rešetke, ograde i pergole od divnog klematisa

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 16.05.2022 11:38
  • Objavljeno 16.05.2022 u 11:38
Klematis nazivaju 'kraljicom penjačica'

Klematis nazivaju 'kraljicom penjačica'

Izvor: Profimedia / Autor: GWI/Rita Coates / Garden world images / Profimedia

Prekrasan klematis može se pohvaliti nježnim izgledom, ali izuzetnom otpornošću. Predstavlja sjajan, vizualno vrlo atraktivan dodatak vrtu. Naime, ove biljka koje će vas nagraditi bogatom cvatnjom naziva se 'kraljicom penjačica', a kada je vidite kako prekriva vrtne rešetke, ograde i pergole odmah će vam biti jasno zašto

Klematis je popularna višegodišnja biljka penjačica koja proizvodi šarene, vijugave cvjetove, a koji su povremeno i mirisni. Zbog činjenice da raste poput vinove loze, ovu prekrasnu biljku možete dodati u vrt na bezbroj kreativnih načina: možete je posaditi uz sjenicu, uz ogradu ili čak kraj samostojeće rešetke. No, prije toga zgodno je znati nekoliko zlatnih pravila za uzgoj ove lijepe biljke.

Kako odabrati sortu

Ako se odlučite u vrt posaditi klematis ispred vas je puno mogućnosti. Klematis pripada vrsti pavitine, a uobičajene sorte su 'Jackmanii', 'Happy Purple Jack' i 'Avant Garde', a sve one cvatu prekrasnim jarko ružičastim ili ljubičastim cvjetovima. Postoje brojne sorte pavitine koja je inače, kada se radi o penjačicama, miljenica brojnih vrtlara. Iako postoji i nekoliko grmolikih sorti, penjačice su daleko popularnije.

Ako klematis sadite prvenstveno radi cvijeća i dodavanja boje u krajobraz, tada je preporučljivo posaditi nekoliko različitih sorti s razmaknutim vremenom cvatnje. Na taj način moći ćete uživati u prekrasnim prizorima tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

Kako posaditi klematis

I dok neke sorte mogu čitav životni vijek provesti posađene u lončanicama ili žardinjerama, ova penjačica može se zasaditi i direktno u zemlju. 'Prilikom sadnje važno je da se tlo razrahli i da se unese organska tvar, poput komposta, kako bi se osigurale hranjive tvari,' kaže Tyler Banken, stručnjak za unutarnje i vanjske biljke te krajobrazni arhitekt u Neverlandu. Napominje da je ovoj biljci potrebno i dobro drenirano tlo. Najbolje je ilovasto tlo, jer omogućuje upijanje vode, ali također pruža odgovarajuću drenažu. Također klematis voli hladiti svoj korijenski sustav, zbog čega Banken savjetuje sadnju presadnica nešto dublje u tlo, a svakako dodajte malč oko baze za dodatnu izolaciju.

Proglašena 'ljubiteljicom sunca', ovoj sorti treba najmanje šest sati sunca dnevno, zbog čega je ključna sadnja ili postavljanje lončanice na dobro osunčano mjesto.

Kako se brinuti za klematis

Jednom dobro posađene, biljke klematisa prilično su jednostavne za održavanje. Kada je u pitanju zalijevanje, klematisi vole vlagu, ali ne bi trebali 'sjediti u vodi'. Također, ova penjačica voli prihranjivanje, stoga je dva do tri puta godišnje nahranite organskim gnojivom namijenjenim cvjetnicama. 'Gnojite prije prvog cvijetanja i ponovno prije nego što drugi krug cvjetanja započne,' kaže Banken.

Kako orezivati klematis

Kod orezivanja treba biti oprezan, jer to kod ovih biljaka može biti nezgodno. Različite sorte zahtijevaju različite taktike rezidbe', objašnjava Banken, napominjući da mnogi stručnjaci lozu penjaču dijele u tri kategorije. 'Upute za orezivanje obično dolaze uz biljku, ali ako ih nema, morat ćete malo istražiti svoju specifičnu sortu,' kaže Banken.

Određene vrste, poput klematisa iz skupine 'Montana' i sorte 'Alpina', na primjer, radije cvjetaju na starom drvetu i to u rano proljeće. Za ove vrste klematisa rezidba bi se trebala sastojati samo od uklanjanja mrtvih ili oštećenih stabljika, a može se izvesti u bilo koje vrijeme. No, s druge strane tu su druge sorte poput 'Bee's Jubilee' i 'Nelly Moser' – one cvatu u kasno proljeće, i to i na novom i na starom stablu. Opće pravilo za ovu vrstu je da se orezuju u kasnu zimu ili rano proljeće, i to kada se pupoljci počnu izbijati, a orezuju se tik iznad pupova.

Treća skupina uključuju već spomenutu sortu 'Jackmanii' te 'Viticella', a one cvjetaju na novom drvetu ljeti ili u jesen. Prema riječima stručnjaka, orezivanje ove vrste je najlakše – jednostavno ga pustite da raste. Ova sorta je vrlo izdašna i svake će godine niknuti iz krošnje. Unatoč specifičnim varijacijama obrezivanja, tu su dobre vijesti: (klematis je dovoljno otporan da pogrešno orezivanje neće pretjerano narušiti njegov rast.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!