ŠALOVI PODBACILI

Između trideset materijala, najboljim za priručne maske pokazali su se platno i traper, a evo koje treba izbjegavati

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 11:03
  • Objavljeno 22.04.2020 u 11:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ohne Titel / Alamy / Alamy / Profimedia

Početkom travnja Amerikancima je sugerirano nošenje zaštitnih maski u javnosti kao mjera usporavanja širenja zaraze koronavirusom, ali zbog ograničenog broja kvalitetnih maski koje su u prvom redu potrebne medicinskom osoblju, preporuka je bila zaštititi lice priručnim maskama

Filteri za kavu, jastučići za grudnjake, jastučnice, elektrostatičke krpe, pamučne majice, vuna, posteljina, poliester, bandane, samo su neki od materijala i odjevnih predmeta kojima Amerikanci od tada prekrivaju svoja usta i noseve.

Tvrtka Smart Air testirala je stoga tridesetak materijala kako bi utvrdili učinkovitost u filtiriranju mikročestica veličine koronavirusa, ali i nimalo manje važno svojstvo – prozračnost.

Upravo su zbog slabe prozračnosti, iako su vrlo učinkoviti u filtriranju čestica, s liste preporučenih materijala izbačeni filteri za kavu, jer maska koja vas štiti od koronavirusa ali vam ne da disati nema baš puno smisla.

Niti šalovi koje je zagovarao američki predsjednik Donald Trump ne stoje baš najbolje na testu. Ispitana su tri materijala, merino vuna, kašmir i ramija, i svi su pokazali izuzetno slabu učinkovitost zadržavana mikročestica, ispod 10 posto.

Uzimajući u obzir oba čimbenika, učinkovitost filtracije i prozračnost, studija Smart Aira kao materijal za izradu priručnih maski preporučuje traper, posteljinu (gustoće tkanja 80-120 niti), papirnate ručnike, platno (debljine 0,4-0,5 mm) i industrijske krpe za čišćenje (shop towels).

Nedostatak papirnatih ručnika je nemogućnost pranja i ponovnog korištenja.

Platno debljine 0,4-0,5 mm pokazalo je veću prozračnost od kirurških maski, a istovremeno još uvijek dobro filtrira čestice. U nedostatku deblje tkanine, testiranje je pokazalo da učinkovita može biti i majica od 100-postotnog pamuka presavijena u dva sloja.

Općenito, prirodni su se materijali pokazali boljom opcijom od sintetičkih. Obzirom da su sintetička vlakna poput poliestera obično glatka, ne filtriraju čestice tako dobro kao prirodna vlakna grublje teksture poput 100-postotnog pamuka.

Studija Smart Aira uspoređivala je učinkovitost materijala u jednom ili dva sloja pa je za tkaninu debljine 3 mikrona učinkovitost od 2 posto jednog sloja porasla na 15 posto za dva sloja, ali se istovremeno smanjila prozračnost. Za određivanje optimalnog broja slojeva pojedinog materijala potrebna su dodatna istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!