PRVA VEČER SFWZ

Ivana Popović od kabanica i kišobrana napravila umjetničko djelo

29.11.2014 u 13:05

  • +29

Prva večer Smart Fashion Weeka potpuno je oduševila punu dvoranu

Izvor: Promo fotografije / Autor: FASHION WEEK ZAGREB

Bionic
Reading

Najiščekivanije izdanje jedinog domaćeg internacionalnog modnog događanja, Smart Fashion Weeka Zagreb, krenuo je još jačim žarom i tempom od prošlogodišnjeg – čak je i poznati dio London Fashion Weeka preselio na svoje piste!

Sinoć je pred prepunom dvoranom Hypo centra prikazano čak šest revija, od kojih četiri revije potpisuju domaća imena poput Ivane Popović, Ane Kujundžić, Monike Sablić i Simone Manojlović, a ostale dvije revije respektabilni londonski modni brand Fabryan i dobro poznati The Rodnik Band kojemu je zaštitno lice kolekcije poznata manekenka Cara Delevigne.


Svi ljubitelji nosive, funkcionalne, a pritom i trendi odjeće došli su na svoje. Modna dizajnerica Ivana Popović posebno za Smart Fashion Week pripremila je pravu poslasticu. Naime, na svojoj reviji, kojom je ujedno i otvorila SFWZ, Ivana se predstavila kolekcijom kabanica i kišobrana s volanima. Budući da je riječ o Ivani Popović, zagrebačkoj akademskoj kiparici s čak dva doktorata i modnoj čarobnici, mogli smo očekivati krajnje neočekivano.

No viđeno nas je svakako ostavilo bez daha. Uz Ivanine kabanice i kišobrane, depresija zbog lošeg vremena ne postoji, a žena postaje neustrašiva seksi ratnica. Kabanice koje je Popović izradila, nisu samo odjevni predmet koji će nas štititi od kiše, već i prava umjetnička djela koja svojim linijama ističu ono najbolje kod žene. Njezin kišobran odiše nekim starim vremenom, kada su ovi modni dodaci bili rezervirani samo za gospodu, no s druge strane, moderna drška i volani koji dominiraju njegovim klobukom vuku ga k futurizmu. Ono što jest važno napomenuti za kišobrane by Ivana Popović jest činjenica da su izrađeni od gotovo 60% recikliranog materijala, odnosno ostataka koji su bili bačeni u smeće.

Splitska dizajnerica Ana Kujundžić već je dobro poznata članica SFWZ-a. Svoje unikatne kolekcije od prirodnih materijala uglavnom jakog kolorita, izrađuje doradom tkanina inovativnim tehnikama veza, printa i apliciranja. Modnu kritiku i struku već sezonama oduševljava svojim zanimljivim modnim promišljanjem. Do sada je predstavila svoj rad na brojnim modnim revijama i izložbama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu (Fashion Week Zagreb, Fashion Week Sarajevo, Budapest, Modepalast i Vienna). Kolekciju proljeće/ljeto 2015. koju smo mogli vidjeti sinoć na pisti SFWZ-a, pronašla je u geometriji i pokretu. Kolekcija se sastoji od haljina, suknji i jakni koje su napravljene od prirodnih materijala u kombinaciji s umjetnom kožom.

Monika Sablić već je jako dobro poznato ime na domaćoj modnoj sceni, što pokazuje velik broj ljubiteljica njezina potpisa! No jučerašnjom je revijom apsolutno oduševila sve prisutne te nadmašila samu sebe. Kolekcija je inspirirana 70-im godinama, poznatom njujorškom diskotekom 'Studio 54' te pjesmom 'Hot stuff' Donne Summer. Izrađena je od američkog satena i pliša, nezaobilazne svile i čipke. Kao light motiv kroz cijelu kolekciju provlače se sjajne aplikacije.

Styling za reviju radila je Petra Nižetić, inače poznata modna blogerica s istančanim stilom i okom za lijepo. U jedno smo sigurni, a to je da je ova kolekcija potpuno osvojila srca svih pravih fashionistica.

Nakon nedavnog povratka s doškolovanja u Milanu, dizajnerica Simone Manojlović prikazuje svoju desetu reviju na Zagreb Fashion Weeku, gdje je prije deset godina sve i počelo. Kolekcija Simone Manojlović za proljeće/ljeto 2015. pod nazivom 'Lucid', spoj je tradicije i modernog. Dizajnerica je inspiraciju pronašla u umjetnosti i kulturi islama te u njegovom poimanju vrijednosti koje nestaju u današnjem zapadnom svijetu. U kolekciji je prisutan utjecaj ranoislamske ornamentacije koja pokazuje strogu geometrijsku podjelu prostora i oblikovanja u području arhitekture. Harmonija, sklad i predanost, raspoloženja su koja prevladavaju kolekcijom koja je namijenjena ženama i muškarcima snažnog duha koji imaju jasnu viziju onoga što žele.

Londonski brand FABRYAN drugu sezonu za redom na pisti SMWZ-a!

Kolekcija londonskog Fabryana za proljeće/ljeto 2015. odiše jednostavnošću i elegancijom, dok je hrabar potez dinamički blok boja u kombinaciji sa ženstvenim dizajnom i raznim teksturama. Kombinacija bijele i zelene preko uglavnom ružičaste i tirkizne, čini od kolekcije šaroliku paletu boja koja upotpunjuje svaki komad. Jedinstven Fabryan potpis, kojim se spajaju raskošne svilene tkanine s kožom, prati i ovu kolekciju.

Stvoren i dizajniran od dizajnera Philipa Colberta, ovaj brand je inspiriran Pop Art pokretom. The Rodnik Band djeluje kao pop bend, a ne tradicionalna modna marka. Zato su njihove kolekcije jedinstvena kombinacija glazbe, umjetnosti i mode koje kombiniraju tri usko povezana žanra i stvaraju jedinstveni modni koncept. Philip Colbert i njegov The Rodnik Band imaju ogromnu lojalnu vojsku fanova kao što su Karl Lagerfeld, Anna dello Russo, Georgia May Jagger, Poppy i Cara Delevingne, Lily Cole, Sienna Miller, Liv Tyler, kraljica Rania od Jordana, Anna Piaggi i Lady Gaga.
Večeras SFWZ nastavlja u revijalnom tonu jednako glamurozno kao jučer uz HOLY GHOST, MUNICH ERSTE PLAVI PREDSTAVLJA: BLACKPEARL BY SARA LONČARIĆ, MATEA JUKIĆ, LARIE BY MARINA LACKOVIĆ, DB BERDAN (ISTANBUL) i EDELINE LEE (LONDON). Neizostavni after održat će se u HOLLYWOOD vanity klubu.