što za doručak?

Isplati li se kupovati skupi kruh od kiselog tijesta? Stručnjaci su složni

13.11.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Kruh od kiselog tijesta obiluje probioticima te je savršena opcija za doručak jer pogoduje probavi

Iako je kruh došao na pomalo loš glas kao namirnica koja obiluje tvarima štetnim za crijevnu floru (posebno onaj od bijelog brašna), postoji vrsta koja itekako doprinosi zdravlju crijeva - kruh od kiselog tijesta. Ipak, zbog velike razlike u cijeni naspram klasičnog kruha, mnogi se pitaju isplati li se, zaista, svakodnevno ulagati u njegovu nabavku.

No, nutricionisti su složni - ovaj kruh vrijedi svakog centa!

Posljednjih godina ova vrsta kruha stječe sve veću popularnost jer pomaže u uspostavi zdrave mikrobiote te je namirnica koju nutricionisti redovito preporučuju, posebno za doručak jer pospješuje probavu.

Nutricionistica Cristina Barrous naglašava da kada uspijemo paziti na probavu, što nije uvijek jednostavno jer sudjeluje mnogo faktora, a ne samo ono što jedemo ili navike koje slijedimo, osjećamo se manje naduto.

'I to je važno jer kada dođe do upale na razini probavnog sustava, dolazi do fiziološke upale u cijelom tijelu koja utječe na mnoge razine, uključujući i osjećaj umora', objasnila je za Vogue nutricionistička stručnjakinja za kliničku psihoneuroimunologiju.

Znamo da namirnice s probioticima pomažu obnoviti ravnotežu crijevne flore i poboljšati simptome koji proizlaze iz poremećene probave. I upravo je kruh od kiselog tijesta jedna od ovih namirnica koje ćemo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Ključ je u laktobacilima

'Kruh od kiselog tijesta sadrži laktobacile, vrstu mikroorganizma koji koriste crijevnoj mikrobioti. Upravo zbog toga, ovaj prirodno fermentirani tip kruha bogat je probioticima, a ti mikroorganizmi će ponovno naseliti mikrobiotu, potičući bolju probavu i, prema tome, uklanjajući nadutost', ističe Barrous.

Ako se pitate u čemu je ključna razlika između ovog i klasičnog kruha, riječ o zamjeni kvasca kiselim tijestom.

'Industrijski kruh se radi prebrzo. Odatle dolaze svi problemi koji proizlaze iz njegove konzumacije poput netolerancije i probavnih problema. Potpuno se zanemaruje uloga laktobacila, prisutnih u kiselom tijestu tijekom procesa pečenja kruha. Laktobacili transformiraju tijesto čineći kruh zdravijim iz nekoliko razloga: poboljšavaju nutritivna svojstva kruha, čine hranjive tvari lakše razgradivim, neutraliziraju neke antinutrijente koji se nalaze u brašnu i smanjuju njegov glikemijski indeks. Kruh visoke kvalitete, napravljen od nepročišćenog brašna, koristeći kiselo tijesto, osnovni je izvor ugljikohidrata, energije za tijelo i hrane za mozak', objasnila je nutricionistica Leticia Carrera.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Sve ovo potvrđeno je i istraživanjima koja su pokazala da ovakav tip kuha može pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže crijevne mikrobiote.

Kruh od kiselog tijesta preporučuje se za doručak

Kruh od kiselog tijesta donosi razne prednosti za probavu zbog svog prirodnog fermentacijskog procesa u kojem nema kvasca, no to ne znači da treba pretjerivati s dnevnim unosom. Riječ je tek o zamjeni redovito konzumiranog kruha kvalitetnijom namirnicom.

'Cilj je dobiti taj probiotički benefit bez utjecaja na težinu, stoga savjetujem da ako jedete kruh ujutro, zamijenite ga kruhom od kiselog tijesta. U obrocima tijekom dana uvijek je preporučljivo smanjiti prisutnost ugljikohidrata i bolje ih unositi putem krumpira', napominje Barrous.

Isto tako, da bi bio zdravija opcija, nije dovoljno da je od kiselog tijesta, već i od integralnog brašna.

'Vlakna su 'hrana' bakterijama u našem crijevu, stoga konzumiranjem namirnica s prirodnim vlaknima potičemo rast našeg bioma, poboljšavajući probavu, apsorpciju minerala i vitamina, smanjujući upalu i jačajući naš imunološki sustav. Stoga preporučujemo konzumaciju cjelovitih, integralnih i ekoloških žitarica kako bismo osigurali da nisu korišteni kemijski spojevi u njihovoj proizvodnji', objašnjava Irene Domínguez.

Prednosti probiotičke hrane

Kruh od kiselog tijesta pridružuje se popisu probiotičkih namirnica koje možemo redovito konzumirati, poput prirodnih jogurta, kefira ili domaćih ukiseljenih proizvoda.

Trebamo imati na umu da sve ove namirnice potiču ravnotežu mikrobiote, što ima pozitivan utjecaj na mnoge razine.

'Mikrobiota, odnosno bakterijska populacija koja se nastanjuje u crijevima, ima višestruke funkcije i utječe čak i na rad mozga. Također regulira propusnost crijeva, njegovu imunološku funkciju i pokretljivost crijeva te aktivnost enteričkog živčanog sustava, mijenjajući emocionalna stanja i ponašanja koja nerijetko dovode do prejedanja i pretilosti. Mikrobiota crijeva treba biti uravnotežena jer, kada to nije slučaj, suočavamo se s ranjivošću crijeva koja će se odraziti na naše tijelo različitim patologijama (pad imunološkog sustava, crijevni problemi, nadutost, pa čak i kožni problemi). U sastavu naše crijevne flore ili mikrobiote sudjeluje ono što jedemo, naš stil života, tjelesna aktivnost i uzimanje lijekova', pojašnjava doktorica Mar Mira i zaključuje:

'Stoga, ulaganje u dobar kruh od kiselog tijesta može biti kap koja pomaže u ovoj važnoj ravnoteži mikrobiote.'