UKUSNO I ZDRAVO

Izdvojite malo vremena navečer i pripremite jedan od najzdravijih obroka kojim možete započeti dan

22.03.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Doručak je najvažniji obrok u danu, pa ako ste dosad započinjali dan s nečim nezdravim poput pekarskih proizvoda ili uopće ne doručkujete, trebali biste razmisliti o uvođenju zdravijih navika

Znanstveno je dokazano kako osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, aktivnije su i produktivnije, rjeđe su depresivne te općenito imaju zdravije životne navike.

Također, istraživanja su ukazala i na smanjen rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvožilja.

Nutricionisti i dijetetičari iz Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara osmislili su i nedavno prezentirali deset uravnoteženih, hranjivih i kreativnih verzija prvog jutarnjeg obroka koje svatko može pripremiti, a jedan od njih je recept za prekonoćni Bircher muesli 'tropic', zobenu kašu koja se priprema noć prije. I izvrsnog je okusa.

Sastojci za 1 osobu:

5 žlica Bircher muesli mješavine (švicarska zobena kaša) bez dodatka šećera

1 žlica chia sjemenki

2 dL biljnog napitka kokos-badem

2 žlice manga ili ananasa ili banane rezanih na manje komadiće

2 prstohvata kokosovog čipsa za posipanje

Priprema:

Večer prije pomiješajte Bircher muesli i chia sjemenke s napitkom od badema i kokosa i ostavite u hladnjaku da se namoči preko noći. Ujutro dobro promiješajte, kaši dodajte sjeckano svježe voće poput manga, ananasa ili banane i pospite kokosovim listićima.

Energija: 355 kcal

Masti: 15,7 g

Ugljikohidrati: 49,2 g

Proteini: 8,5 g

Nutritivne crtice:

Odličan izvor prehrambenih vlakana i kalcija, a ako vam nedostaju ljeto i kokteli, posegnite za ovim zdravim doručkom koji okusom podsjeća na pina coladu!