šarmantna harmonija

Interijer koji nikog ne ostavlja ravnodušnim: Evo kako oživjeti dom vintage detaljima

09.09.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Stručnjaci su pojasnili kako uspješno kombinirati starinski namještaj s modernim i tako kreirati harmoničan i vizualno privlačan prostor u kojem ćete obožavati boraviti

Interijeri koji ostavljaju najbolji dojam najčešće su oni kojima ne možete odrediti točno razdoblje i stil, no tvore savršen sklad koji kao da vas poziva da u njemu ostanete još barem - trenutak dulje.

Tajna takvih interijera najčešće je u harmoničnom spoju modernog i vintage stila, a on svojim kontrastom tvori efekt originalnosti i prostora s dušom.

Kako stvoriti ovaj dobitni spoj? Stručnjaci za uređenje doma podijelili su nekoliko savjeta uz koje ćete korak po korak vješto uklopiti starinske i najmodernije komade u interijer koji osvaja na prvu.

Pronađite balans

'Kada govorimo o spoju antiknog i modernog namještaja, imamo veliku kreativnu slobodu jer se gotovo sve može kombinirati jedno s drugim. Dom bi trebao uključivati kolekciju stvari koje smatrate vrijednima i koje volite, a ne nalikovati katalogu namještaja', započela je dizajnerica Erin Williamson pa pojasnila ključan korak:

'Ono što je bitno jest pronalazak balansa i ostavljanje dovoljno prostora između komada namještaja kako ne biste stvorili dojam zagušenosti prostora. Također, antikni namještaj je najčešće puno teži i tamniji te ga je bolje stavljati uz zidove, a laganiji moderni namještaj odmah pored njega kako biste stvorili kontrast.'

Forma vs. funkcija

Kada razmišljate o tome biste li zadržali neki komad starog namještaja, važno je uzeti u obzir njegovu formu i funkciju. Činjenica jest da ga se ne vrijedi olako odreći jer je riječ o vrhunskoj kvaliteti materijala i izrade kakva se danas vrlo teško nabavlja, no bitno mu je pronaći pravo mjesto te adekvatnu funkciju u domu.

'Obratite pozornost na linije. Spajanjem ravnih i oštrih linija s onim opuštenijima postići ćete privlačan vizualni efekt. Također, dobar trik jest postavljanje starog drvenog namještaja na metalne nogice koje tvore kontrast i pomlađuju ga.'

Obnovite stari namještaj

Koliko god kvalitetan bio, stari namještaj nerijetko pretrpi oštećenja zbog kojih izgleda manje vintage, a više 'ofucano'. Kako biste to izbjegli, obnovite ga novim slojem boje ili sitnim popravcima koji će mu vratiti prvotni sjaj.

'Tako ćete antiknom namještaju dati moderan duh, a istovremeno ostaviti vintage šarm', napominje Williamson.

Bojom povežite prostor

Najveći izazov u kombiniranju novog i starog namještaja jest u njihovom povezivanju u smislenu cjelinu. I dok je spajanje metala i drveta u prostoru izazov sam po sebi, ono što značajno može pridonijeti jest korištenje jedinstvene palete boja koja će cijeli interijer učiniti harmoničnim.

To učinite pomoću korištenja jedne palete boja na zidovima, dekoracijama, jastučićima, stolicama, presvlakama, tepisima i drugim predmetima, a koji će tako djelovati povezani u smislenu cjelinu.

Statement komadi

Ako svoj moderni interijer želite oživjeti efektnim antiknim namještajem, najbolji način jest upotreba tzv. statement komada. Primjerice, postavite masivan starinski stol u sredinu prostorije, dojmljivo ogledalo s antiknim okvirom, starinsku sliku koja će zauzeti veći dio zida ili tepih vintage uzorka.

Antikne dekoracije

S druge strane, ako niste ljubitelj glomaznih komada (ili jednostavno niste raspoloženi za takvu investiciju), svoj moderni dom možete podići na novu razinu i pomoću raznih antiknih dekoracija.

'Umjesto da kupujete antikni okvir za krevet ili masivni stol, koji mogu biti jako skupi, uvijek na raspolaganju imate opciju unošenja vintage šarma pomoću drvenih stolica izrezbarenog dizajna, manjih antiknih okvira za ogledalo ili sliku, starinskih lampi ili lustera, tepiha i sl. Dapače, mnoštvo takvih detalja pružit će vam i obilje zabave prilikom uređenja', zaključila je dizajnerica interijera.