OPREz!

Imate visok krvni tlak? Ove namirnice svakako biste trebali izbjegavati

20.05.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Visok krvni tlak, stanje koje često nazivaju i 'tihim ubojicom' jer ne pokazuje simptome, najčešći je uzročnik kardiovaskularnih bolesti u svijetu, pa tako i kod nas

Visoki krvni tlak je jedan od faktora rizika za pojavu srčanog udara te zatajenja srca i bubrega

Iako se uvriježilo kako se visoki krvni tlak može sniziti samo uz pomoć medikamenata, osim tjelovježbe i smanjenja stresa, pomaže i zdrava, izbalansirana prehrana sa što manje soli.

Poznato je i da određene namirnice nisu preporučljive u slučaju da imate povišen krvni tlak, ali i alkohol te nikotin.

Naime, konzumiranje većih količina alkohola povisuje krvni tlak i prisutnost masnoća u krvi. Stoga se ženama preporučuje ograničiti konzumaciju alkohola na jednu jedinicu, a muškarcima na dvije jedinice dnevno (jedna jedinica alkohola je 0.33 dl žestica, 1 dl vina, te 3 dl piva). No, treba naglasiti da prekomjerno uživanje u alkoholu vodi i do povećanja tjelesne težine što je još jedan rizični faktor. Nikotin će također povisiti tlak, a čak i u trenucima kad ne pušite razina tlaka je povišena pa se svakako nastojte riješiti ove štetne navike.

Premda je rašireno vjerovanje da kava povećava krvni tlak, najnovija istraživanja Njemačke zaklade za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šalice dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog tlaka. Ističu da nema znanstvenih dokaza da je kofein loš za hipertenziju, no postoji niz namirnica koje ne biste trebali konzumirati ako ima povišen krvni tlak.

Dakako, treba izbjegavati fast food, gotova i polugotova jela, instant juhe, gotove umake, konzerviranu hranu poput npr. sardina ili maslina, ukiseljeno povrće, suhomesnate proizvode, slane grickalice poput čipsa, kokica, slane pekarske proizvode i sl.

Evo koje još namirnice trebate izbjegavati ako i vi imate ovaj zdravstveni problem:

Sir

Sir (osobito slane vrste npr. feta) ima visok udio natrija pa se ne preporučuje osobama koje imaju problema s tlakom.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Pomfrit

Prženim krumpirićima doista je teško odoljeti no osim što su vrlo masni zbog prženja u ulju, sadrže i velike količine soli. Svakako ih stavite vrlo visoko na popis zabranjenih namirnica, ako imate povišen krvni tlak.

Kečap

Kečap je jedan od dodataka jelima koji ima najviše razine soli. Samo jedna žličica kečapa sadrži oko 190 miligrama natrija. Ako kečap jedete uz pomfrit, onda unosite ogromne količine soli u organizam pa obavezno razmislite o zdravijim alternativama.

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci također sadrže velike količine soli i oni koji pate od visokog krvnog tlaka bi ga trebali izbjegavati. Ako volite krastavce, zamijenite ih npr. onima svježima u salati s vrlo malo soli.

Suhomesnati proizvodi

Ove mesne prerađevine sadržavaju visok udjel masnoća i soli i nisu dobre za osobe koje pate od hipertenzije.