Uživajte u okusima

Imate sireve u hladnjaku? Evo što sve možete napraviti s njima

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zahvaljujući svojoj bogatoj teksturi, sirevi upotpunjuju jelo i čine ga ukusnijim

Kvalitetnim sirevima teško je odoljeti, a ova ukusna namirnica odlično se sljubljuje s brojnim ribljim, mesnim i povrtnim jelima, pa čak i desertima. Zahvaljujući svojoj bogatoj teksturi, sirevi upotpunjuju jelo i čine ga ukusnijim.

Topljeni sir često se dodaje u umake ili rižoto kako bi se postigla gustoća te kako bi jelo dobilo na okusu, naribani tvrdi sirevi poput parmezana, grana padana ili Ribanca zaokružuju jelo, a mogu se poslužiti i uz vino, polutvrdi sirevi su pogodni za kombiniranje uz razne vrste jela, dok su svježi sirevi i namazi zbog svoje kremoznosti odlični dodaci savijačama i desertima.

Razmišljanje o ukusnim sirevima nagnalo nas je da se zapitamo na koje sve načine možemo uživati u slasnim specijalitetima u kojima glavnu ulogu imaju sirevi, a da to pritom ne budu već viđena jela.

Ukoliko ste ljubitelj ove mliječne delicije u svim oblicima i kombinacijama, sigurno vas zanima kakve sve gastronomske užitke možete pripremiti kada vam ostane sira u hladnjaku. Za vas smo pripremili ukusne i drugačije recepte sa sirom koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Kuhače u ruke i pripremite se oduševiti nepca vas i vaših najmilijih. U slast!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

1. Slane palačinke sa sirom

Sastojci (4 osobe)

Tijesto za palačinke

  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlice sirnog namaza
  • 3 cijela jaja
  • 100 g brašna
  • prstohvat soli
  • svežanj svježeg vlasca

Punjenje

  • 125 g sirnog namaza sa začinima
  • 125 g kiselog vrhnja
  • svežanj svježeg vlasca
  • sol
  • papar

Priprema

1. Umutiti mikserom jaja, brašno, mlijeko i dodati sirni namaz sa svim ostalim sastojcima za tijesto. Sitno isjeckati vlasac. Tijesto ostaviti najmanje 30 minuta u hladnjaku da se odmara.

2. Pomiješati sve sastojke za punjenje u posebnoj posudi i ostaviti u hladnjaku.

3. Ispecite palačinke. Trebali biste dobiti osam palačinki većeg razmjera. Kada se dobro ohlade, dodajte punjenje, zarolajte i stavite u hladnjak na nekoliko sati.

4. Izrežite palačinke na pola i poslužite ih na tanjur sa salatom od svježih krastavaca i jogurta (ili rajčicom).

Savjet

Palačinke ne morate nužno rolati, već ih možete redati jednu na drugu i rezati kao tortu, ali vam je u tom slučaju potrebna puno veća količina.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

2. Muffini sa sirom i šunkom

Sastojci (za 6 osoba)

  • 190 g glatkog brašna
  • žlica šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 g polutvrdog sira
  • 100 g šunke
  • 50 g pršuta
  • jaje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice tekućeg jogurta
  • 60 g maslaca
  • žličica soli

Za posipanje

  • slatka paprika
  • naribani sir

Za kalup

  • maslac
  • brašno

Priprema

1. Pećnicu ugrijati na 185°C.

2. Namastiti kalup za muffine (12 komada) i lagano pobrašniti.

3. U većoj posudi pomiješati brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Dodati naribani sir, šunku i pršut narezane na kockice. U manjoj posudi pomiješati jaje, mlijeko, tekući jogurt i otopljeni maslac. Smjesu dodati u veću posudu te sve dobro sjediniti.

4. Žlicom ravnomjerno rasporediti smjesu u kalup. Posipati slatkom paprikom i naribanim sirom.

5. Staviti da se peče otprilike 20 minuta.

6. Nakon što su muffini pečeni izvaditi iz kalupa te pustiti da se ohlade na rešetci.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

3. Punjene paprike na drugačiji način

Sastojci (4 osobe)

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g gorgonzole
  • 4 mesnate crvene paprike
  • jaje
  • mješavina začina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol

Priprema

1. Cijele paprike prokuhajte oko pet minuta u blago posoljenoj vodi te odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po duljini, očistite od sjemenki i žilica.

2. Električnom miješalicom dobro izmiješajte svježi kravlji sir s jajetom, gorgonzolom narezanom na kockice i mješavinom začina.

3. Rasporedite sir u polovice paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.

4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 20 minuta.

Posluživanje

Paprike možete poslužiti kao predjelo ili prilog uz roštilj, no u tom slučaju prepolovite količine sastojaka.

Savjet

Manje paprike cijele punite sirnim nadjevom, a zatim pecite.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

4. Barbaguian s blitvom, šunkom i sirom

Sastojci

Tijesto

  • 200 g oštrog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 60 ml maslinovog ulja
  • jaje (2 žlice za tijesto, ostatak za nadjev)
  • 1/2 čaše bijelog vina

Nadjev

  • 150 g blitve
  • oko 50 g špinata
  • 1/2 luka
  • 1/2 šalice sitno nasjeckane šunke
  • žličica origana
  • 2-3 žlice naribanog tvrdog sira
  • 4-5 žica ricotte ili polutvrdog sira
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Priprema:

1. Pomiješati brašno sa soli, u sredinu dodati dvije žlice umućenog jajeta i ulje, promiješati. Zatim polako dodavati vino i miješati s brašnom. Čim smjesa postane gusta, mijesiti rukom.

Polako dodavati vino. Mijesiti dok se ne dobije neljepljivo kompaktno tijesto. Pokriti tijesto plastičnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta.

2. Na malo ulja popržiti luk i ohladiti.

3. Blitvu skuhati (dovoljno je oko 10 minuta). Špinat samo malo opariti pod vrućom vodom. Dobro ocijediti, pa narezati. Sir naribati. Šunku nasjeckati.  Zatim sve pomiješati i dodati ostatak umućenog jajeta. Posoliti i dodati origano.

4. Tijesto razvući i većim okruglim kalupom izrezati tijesto. Jednu žlicu nadjeva staviti na sredinu. Pazite da krajevi tijesta ostanu suhi kako bi se mogli lakše zalijepiti. 

5. Jednu stranu tijesta malo prstima podignuti i navući, pa prekriti preko nadjeva i prstima odmah pritisnuti uz krajeve.

6. Zatim vilicom preći preko dijela koji ste pritisnuli da se tijesto dobro spoji.

7. Pažljivo prebaciti paketiće u duboko ulje i pržiti otprilike tri minute svaku stranu da fino požuti. Ako vam se paketić otvori tijekom prženja, odmah ga pritisnite uz rub uz pomoć vilice.

8. Jelo poslužite toplo ili hladno, a odlično je i idući dan.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal

5. Cvjetovi tikvice punjeni ricottom i parmezanom

Sastojci

  • 10 cvjetova tikvica
  • tri žlice ricotte
  • pola vrećice Ribanca
  • bosiljak
  • peršin
  • pinjole

Smjesa za prženje

  • 2-3 žlice oštrog brašna
  • 1,5 dl jako hladne mineralne vode

Priprema 

1. Cvjetove operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike.

2. Izmiješajte ricottu i Ribanac te nasjeckani bosiljak i tom smjesom punite cvjetove. Nakon što ih napunite zavrnite im vrhove kako smjesa ne bi curila.

3. Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja stavite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće i poslužite tople.

Alternativa

Cvjetove tikvica možete puniti i slanim inćunima te mozzarellom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

6. Desert s jagodama i mascarponeom

Sastojci (6 osoba)

  • 6 piškota
  • 425 g smrznutih jagoda otopljenih u svom soku
  • 2 žlice likera od malina
  • 300 ml mascarponea
  • 75 ml šećera u prahu

Priprema

1. Prepoloviti piškote i staviti ih u čaše ili posudice za desert. Na svaku čašu ide jedna piškota.

2. U blenderu samljeti jagode i liker dok se ne dobije glatka smjesa. Preliti u čaše i ostaviti malo smjese za kasnije.

3. Sir i šećer u prahu umutiti pa staviti u vrećicu za dekoriranje i istisnuti preko jagoda, pa preko posipati ostatak smjese (jagode i liker). Raspodijeliti na šest čaša.

4. Ukrasiti svježim jagodama i listićima mente.

Sadržaj omogućio Dukat

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!