VJEČNA PITANJA

Imaju li mačke pupak?

09.02.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Postoje neka vječna pitanja – jesmo li sami u svemiru, kako zapravo radi ljudski um, imaju li mačke pupak. Srećom, na zadnje možemo sa sigurnošću odgovoriti

Mačke imaju pupak, baš kao i svi sisavci. Mačji pupak nalazi se na sličnom mjestu kao i kod ljudi, no kako je u pitanju vrlo malo udubljenje, prilično ga je teško pronaći.

Pupak ostaje nakon prekida pupčane vrpce koja kod mačaka ima istu funkciju kao i kod ljudi – za prijenos vode, hranjivih tvari i kisika mladuncu. Mačići se istim kanalom rješavaju otpadnih tvari i ugljičnog dioksida.

Kako mačke uglavnom nose mnoštvo mladunaca u isto vrijeme, to znači da svaki od njih ima vlastitu pupčanu vrpcu, osim u slučaju identičnih blizanaca. Kad mačić udahne prvi put nakon poroda, majka pregrize pupčanu vrpcu. Mali ostatak pupčane vrpce na trbuhu mačića otpada sam tri dana nakon okota.

Naravno, mačji pupak daleko je od jedine zanimljive stvari o omiljenim kućnim ljubimicama. Jeste li znali da mačke imaju čak između 20 i 23 kosti u repu koji je direktni nastavak njihove kičme?

Mačji mliječni zubi ispadaju osam tjedana nakon okota. Odrasle mačke imaju 30 zubi.

Kao i kod ljudi, i ženke i mužjaci imaju bradavice, no osam njih. Prosječna kućna mačka živi između 12 do 15 godina.

Mačke mogu već nakon samo šest mjeseci imati mladunce. Prosječan broj mladunaca kreće se između tri i pet.

Mačke mogu piti morsku vodu ako im život ovisi o tome. Zbog svoje sjajne lovačke vještine i suživota s ljudima, mačke su krive za istrebljenje 33 raznih vrsta.

Mačke znaju prepoznati kad ih vlasnik zove, no ne moraju ga nužno poslušati.

YouTube Autor: YouTube