'peep toe' modeli

Ili ih volite, ili prezirete: Kultne cipele vraćaju se u punom sjaju

26.01.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Iako se modni svijet još uvijek nije složio jesu li cipele otvorenih prstiju simbol elegancije ili nekih prošlih vremena, činjenica jest da se definitivno vraćaju kao aktualan trend

Početkom 2010-ih 'peep toe' cipele viđali smo na svakom koraku. Blake Lively nosila ih je na setu 'Tračerice', Victoria Beckham učinila ih je svojim zaštitnim znakom, a na crvenom tepihu bile su nezaobilazan trend.

No, njihov sjaj već je krajem desetljeća počeo blijediti te su stekle status gotovo zabranjene obuće. Sve do sad, kad se ove mnogima omražene cipele otvorenih prstiju vraćaju na velika vrata modne scene.

Za njihov povratak najzaslužnija je legendarna dizajnerica Maria Grazia Chiuri koja ih je na Tjednu mode u Parizu predstavila kao zvijezde Diorove kolekcije proljeće/ljeto 2024.

Chiuri je oživjela kultni model iz 50-ih godina - visoke pune pete i avangardne svjetlucave tkanine koja prekriva list, no s modernijim kopčanjem na praktični čičak oko zgloba. Time je stvoren bezvremenski dizajn koji je oličenje elegancije, s dobrom dozom vrlo poželjnog tihog luksuza.

Dior je bio među najzaslužnijima za oživljavanjem ovog trenda još početkom tisućljeća kada su u kolekciji jesen-zima 2000. predstavljene peep toe cipele na visoku petu i vezice oko rista, koje je proslavilo lik Carrie Bradshaw u seriji 'Seks i grad', noseći ih na slavnu haljinu nalik novinama.

Konačnu potvrdu njihovog povratka na modnu scenu dala je Jennifer Lopez. U posljednje vrijeme slavna pjevačica i glumica postala je njihova najveća promotorica, noseći razne modele ovog stila u više navrata, a na aktualnom pariškom Tjednu mode zablistala je u baršunastim ružičastim peep toe cipelama usklađenim s atraktivnom prozirnom haljinom.

hrabro izdanje

Jennifer Lopez na prozirnu haljinu nosila omiljen detalj Kolinde Grabar Kitarović

Pogledaj galeriju