SLATKA I ZDRAVA

Idealna voćka koju ćete obožavati ove jeseni

23.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Kruška je prava kraljica jeseni! Zdrava je, uvijek pri ruci u uredu ili šetnji, idealna ako je volite samu, a još bolja ako je kombinirate u raznim jelima i slasticama

Kruške već lako možete naći na štandovima i policama trgovina,  sezona im je upravo počela. Osim što je obično dosta slatka pa je mnogi vole zbog toga, kruška je zaista zdrava voćka koju ne smijete zaobilaziti. Kruška utječe na regulaciju inzulina i nakon što je pojedete, dulje ćete imati osjećaj sitosti budući da prirodno regulira razinu šećera u krvi. Zbog toga je i idealna namirnica ako želite skinuti koji kilogram.

Ova kraljica jeseni zaista vam se mora što češće naći na tanjuru jer je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednja veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vjerojatno znate kolika je važnost vlakana u svakodnevnoj prehrani jer održavaju razinu kolesterola, odnosno preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih žila, ali i sprečavaju nadutost.

Poput ostalog voća možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6 te kalcija, magnezija, kalija, bakra i mangana. Posebna je zanimljivost to što kruške sadrže i mineral bor, a on pak pospješuje apsorpciju kalcija. Upravo se zato uvijek naglašava kako su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Kako ih kupovati i čuvati

Za razliku od drugog voća, kruške će najbolje dozrjeti nakon što su ubrane. Kada ih birate, važno je da budu bez udubljenja i ogrebotina. Nedozrela kruška obično je tvrđa i ima sjajnu koru, a dozrela je mat boje i nešto mekša.
Najbolje ih je staviti na tanjur i držati na sobnoj temperaturi. Potrebno je od dva do pet dana da dozriju. Ako želite da dozriju brže, stavite ih u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom jer će ona pak otpustiti etilen, plin koji ubrzava proces dozrijevanja.

Jesu li dozrele, najbolje ćete znati ako lagano utisnete palac, a na kori će ostati udubljenje. Tada ih treba pojesti u iduća dva, tri dana. Ako volite kruške u raznim jelima, osim što su zimi idealne u kompotu, možete se okušati u pripremi raznih jela i slastica.

Predlažemo da probate nekoliko slatkih recepata i uživate u ovoj zaista ukusnoj jesenskoj namirnici. Zasladite se štrudlom s kruškama, sirom i bademom, čokoladnom roladom ili kruškama punjenim čokoladom i orasima