SJAJAN SPOJ

Prefina čokoladna rolada s kruškama

28.03.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Savršeno sočan čokoladno-voćni kolač

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

nasjeckani bademi: 50 g
jaje: 4
žumanjak: 1
šećer: 70 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 80 g
prašak za pecivo sa šafranom: 1 vrećica
čokolada za kuhanje: 150 g
kompot od krušaka: 1
slatko vrhnje: 5 dl
vanilin šećer: 1 vrećica
učvrščivač za šlag: 1 vrećica
čokolada za kuhanje: 70 g
nasjeckani bademi: 50 g

Priprema: 10 dag nasjeckanih badema popržiti bez masnoće i ostaviti da se hlade. Pećnicu zagrijati na 200°C.

Za kremu: čokoladu grubo narezati, na pari omekšati i ostaviti da se hladi.

Za tijesto: jaja i žumanjak pjenasto izmiješati, dodati šećer i vanilin šećer, neprestano miješajući. Brašno i prašak za pecivo izmiješati, dodati smjesi od jaja i oprezno metlicom za snijeg umiješati. Dno lima za pečenje (35 x 39 cm) namazati uljem i obložiti papirom. Tijesto izliti u lim, izravnati, posuti s 5 dag poprženih badema i staviti peći oko 12 min. na temp. 200°C. Biskvit prevrnuti na radnu plohu prekriti papirom i ostaviti zajedno s papirom da se hladi. Od hladnog biskvita oprezno odvojiti papir.

Za kremu: kruške ocijediti, 46 dag izvagati i upotrijebiti za filovanje, a ostatak za ukrašavanje. Kruške nasjeckati na tanke fine režnjeve. 2,5 dl slatkog vrhnja, čvrsto izraditi, dodati ohlađenu čokoladu, izmiješati i biskvit premazati. Narezane kruške raspodijeliti po kremi. Ostatak slatkog vrhnja (2,5 dl) zajedno s vanilin šećerom i učvršćivačem šlaga čvrsto izraditi (3 žlice ostaviti za ukrašavanje). Raspodjeliti ravnomjerno po narezanim kruškama, izravnati i rolat uz pomoć papira zarolati. Ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku.

Za dekoraciju: rolat ukrasiti ostatkom šlaga (3 žlice). Čokoladu fino nasjeckati i staviti u vrećicu za zamrzavanje. Vrećicu uroniti u vruću vodu i kad čokolada postane tekuća izvaditi. Na jednom kraju vrećici odrezati vrh i rolat ukrasiti čokoladom. Posuti ostatkom proprženih badema (5 dag) i kruškama fino narezanim na režnjeve.