SVE JE U GLAVI

I strah od debljanja utječe na vitku liniju

16.04.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Spadate li među one koji obavezno čitaju deklaracije na proizvodu i nemaju problema s kilogramima, možda ste u kategoriji sretnika koju su znanstvenici nedavno otkrili

Studija je pokazala da pozitivno razmišljanje i briga o proizvodima koje unosimo u organizam utječe na naš metabolizam

Znanstvenici kažu da čitanjem deklaracija i razmišljanjem o hrani možemo ubrzati metabolizam i trošiti kalorije čak i i kada odaberemo hranu koja ima više masnoća. U suprotnom, naš se metabolizam usporava kada smo uvjereni da jedemo hranu koja ne deblja, piše Guardian Liberty Voice.

Psihologinja Alia Crum sa Sveučilišta Kolumbia za svoje je istraživanje koristila takozvanu studiju Milkshake. Svaki je sudionik dobio milkshake koji ima 380 kalorija. Na pola napitaka pisalo je da imaju 620 kalorija, dok je druga polovica navodno imala 140 kalorija.

Kod skupine koja je bila uvjerena da pije napitak od 620 kalorija hormon grelin pao je tri puta brže nego u drugoj skupini. Doktorica Drum zaključuje da je to zbog brige da su popili prekalorično piće te da će se udebljati. Inače je hormon grelin zadužen i za ubrzavanje metabolizma. Dosad se mislilo da njegovu proizvodnju kontrolira samo hrana koju unosimo, ali izgleda da i psiha čovjeka može biti od velike važnosti.