POMOĆ NAJMLAĐIMA

Humanitarna akcija za dječju onkologiju u Rijeci

15.02.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Na odjelu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka, koji vodi Jelena Roganović, prošle je godine obavljeno više od 500 prijema, a ambulantno se pregleda od 1.000 do 1.200 djece godišnje. Izuzetan rad medicinskih djelatnika praćen je i poteškoćama. Jedna od najvećih i najuočljivijih svakome tko je jednom provirio na dječju onkologiju na Kantridi, jest nedostatak prostora

Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka ima 150 m2 prostora sa 10 kreveta.
Podijeljen je na odjelni dio sa šest kreveta (od kojih je pet u jednoj sobi) i 'izolaciju' s četiri kreveta. Zbog nedostatka dodatnog prostora i educiranog kadra, rad dnevne bolnice odvija se u također skučenom prostoru. Godišnje se hospitalizira prosječno petnaestak pacijenata s dijagnosticiranom malignom bolesti s područja triju županija: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske, no uvjeta za stalni boravak roditelja uz dijete nema.

Dijagnostičke djelatnosti nalaze se u drugoj zgradi što predstavlja poteškoće za transport pacijenata kojima su ove pretrage indicirane. U drugoj je zgradi smještena i Jedinica intenzivnog liječenja pa je u slučaju pogoršanja pacijenta također potrebno organizirati prijevoz najugroženijih pacijenata. Osim toga, nedostaju kupaonice i sanitarni čvorovi za pacijente, dnevni boravak, igraonica, čajna kuhinja i sanitarni čvor za roditelje.

Dana 15. veljače 2011, obilježava se Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. U Republici Hrvatskoj svake godine od neke maligne bolesti oboli više od 180 djece ili, drukčije rečeno, u Hrvatskoj svaki drugi dan od raka oboli jedno dijete. Liječenje traje u prosjeku godinu dana, često i nekoliko godina. Za to vrijeme dijete će proći brojne patnje i stradanja, što zbog same prirode teške bolesti, što zbog prirode vrlo teškog liječenja. Zahvaljujući znanju i naporima naših liječnika i drugih medicinskih radnika, oko 70 posto oboljele djece bit će izliječeno, što je postotak koji ne zaostaje za postocima izliječenih u naprednim zemljama.