DALMATINCI NAJOPUŠTENIJI

Hrvatima najviše stresa izazivaju šefovi

09.11.2011 u 14:01

Bionic
Reading

Posao je stres za čak 70 posto zaposlenih, a većini (66 posto) su glavni generator – nadređeni. Bijes često izmiče kontroli pa je gotovo svaki drugi ispitanik svjedočio i tučnjavi

Posao je stres za čak 70 posto zaposlenih, a većini (66 posto) su glavni generator – nadređeni. Šefovi u Hrvatskoj ne prihvaćaju drugo mišljenje (55 posto), podređene zatrpavaju s nerealno puno posla u prekratkom roku (50 posto), svaki peti je control-freak, a tek nešto manje ih pada na testu kod svojih radnika jer su jednostavno – neznalice. Te su ocjene proizišle iz istraživanja portala MojPosao, koji je anketirao petsto ispitanika.


'Hrvatska je još uvijek u velikoj promjeni vrijednosti i pogleda na radnu kulturu. Neki još imaju iluziju da je njihov angažman na poslu da prilagoditi privatnim obvezama. To je u sukobu sa zahtjevima menadžera koji, da bi bili konkurentni na tržištu, pred zaposlene postavljaju sve više zahtjeve. To je paradoksalna, pat situacija. Plaće su male, a obveze svakim danom veće. Zaposleni misle da je obveza za tako malo novca previše, a šefovi da plaće nikad i neće biti veće ako pred radnike ne postave više zahtjeve. Ima poslodavaca koji pretjeruju, ponašaju se kao onaj koji je pokušao naučiti magarca da živi bez hrane. Zna se, magarac je na kraju uginuo, kao što ni radnik nema odakle crpiti energiju i motivaciju ako nema odgovarajuće nadoknade',  tumači psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić.

Slatkiši za umirenje

Kako bilo, stres uzima danak. Tri četvrtine ispitanika zbog toga ima problema sa spavanjem, polovica 'se umiruje' slatkišima, a 40 posto se ili vratilo pušenju ili puši više. Svaki treći barem je jednom u godinu dana, da si olakša pritisak, izmislio da je bolestan, a četvrtina priznaje da spas (po)traži u čašici. Od svega toga stresa, naravno, ne bude manje, pa su verbalni ispadi i svađe barem jednom tjedno uobičajeni za 42 posto zaposlenika. Bacanju namještaja, računala bar jednom je svjedočilo 53 posto ispitanika, a njih 40 posto i uredskom naguravanju, pa i tučnjavama.

U Dalmaciji opušteno

Ispada bi bilo i više da 48 posto anketiranih nije vratilo kontrolu i na vrijeme 'se ohladilo'. Ili da se nisu ispraznili kroz psovke, suze i sl. Hladna glava se isplati jer većina koja se u ekscesima na radnom mjestu nije uspjela suzdržati, 73 posto, ipak nije trpjela posljedice. No 27 posto zaradilo je opomenu pred otkaz, pet posto ih je i izgubilo posao, a tri posto je nadoknadio materijalnu štetu. Stresu su na poslu, inače, podjednako podložna oba spola, a bolje ga podnose mlađi i visokoobrazovani. Geografski, pak, stres je najprisutniji u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a na radnom su mjestu, kako je pokazala anketa, najopušteniji u Dalmaciji.

- 57 posto zaposlenih zadovoljilo bi i smanjilo bi im stres da su poslodavci više usmjereni na njihov profesionalni razvoj. Gotovo 50 posto priželjkuje veće mogućnosti osobnog razvoja, a 40 posto da ih nadređeni ponekad poslušaju;

- 76 posto zaposlenih u velikim tvrtkama proživljava stres, a u malim tvrtkama ili institucijama stresa je manje, nepunih 67 posto. Isto tako, stresa je više u državnim tvrtkama, a ponajmanje u onima u stranom vlasništvu;

- 57 posto anketiranih na poslu živcira i stvaraju im stres kolege zabušanti. Izvor stresa su i kolege neznalice (38 posto), a četvrtini smetaju oni koji na pauzi ogovaraju druge, koji prečesto idu na pauze ili su previše ambiciozni i laktare se.