IME KOJE VRIJEDI UPAMTITI

Hrvatica ušla u upravu H&M-a: Zna sve o robotima, moda joj je velika strast, ali i ispušni ventil

07.03.2019 u 17:18

Bionic
Reading

Poznata hrvatska znanstvenica dr. Danica Kragić Jensfelt itekako je poznato lice svijeta robotike i računalnih znanosti. Osvojila je brojna priznanja za svoj rad i istraživanja, a pored robotike, njena druga ljubav je moda. Nedavno je najavljeno kako je ova profesorica kompjutorskih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu predložena u Nadzorni odbor kompanije H&M, a njezino imenovanje očekuje se početkom svibnja

Riječanka Danica Kragić Jensfelt prije više od dvadeset godina započela je karijeru u Stockholmu, kada se prijavila na doktorski studij u području robotike. Nakon usavršavanja u SAD-u i Francuskoj, danas je profesorica na Kraljevskom institutu tehnologije u Stockholmu (KTH), direktorica Centra za autonomne sustave te članica Švedske kraljevske akademije znanosti, a nalazi se i u Nadzornom odboru kompanija SAAB i FAM koja je u vlasništvu zaklade obitelji Wallenberg, jedne od najmoćnijih švedskih obitelji.

Karijeru je započela u Rijeci, gdje je završila školu i fakultet. Već u srednjoj školi, koja se tad nazivala matematičko-informatičkom, Danica Kragić Jensfelt naučila je programirati. Završila je Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci iz želje da dokaže suprotno svima onima koji su joj govorili da 'cure ne mogu na taj fakultet' i da je to 'pretežak fakultet', a iako godinama niže uspjehe na polju kompjuterske znanosti, o njezinoj drugoj ljubavi - modi svijet će tek sada čuti.

Uspješna znanstvenica ranijih je godina radila kao model, a prije tri godine ostvarila je zanimljivu suradnju s poznatom švedskom modnom dizajnericom Carin Rodebjer. Kao savršen primjer uspješne, izvanredne žene odabrana je za zaštitno lice nove kampanje svjetski poznate švedske dizajnerice, a o toj je neuobičajenoj suradnji prvi pisao američki Vogue.

I am Danica Kragić Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tada je u intervjuu za tportal izjavila otkrila kako su ljubav prema modi na nju prenijele mama i baka.

'Moja je baka bila krojačica pa sam naučila šivati vrlo rano. Sjećam se kako sam još kao mala listala Vogue i često smo ga koristili kao inspiraciju za naš dizajn. Zato volim odjeću koja je dobre kvalitete s naglaskom na detaljima. Nisam vjerna jednom brendu i biram komade koji se ističu, drugačiji su od drugih, bilo teksturom, bilo krojem', rekla je Danica Kragić Jensfelt koja modu doživljava kao svojevrstan ispušni ventil ili način na koji puni baterije, ovisi kako se gleda.

Moglo bi se reći da je prava ovisnica o modi, jer svaki povratak u rodnu Rijeku završi nabavom novih tkanina za vlastite kreacije. Dok je na odmoru gotovo svaki dan obilazi trgovine s tkaninama uživajući u potrazi i druženju s prijateljicama.

'Mislim da me već znaju u svim dućanima i da se pitaju što radim s toliko tkanine. Ovo ljeto vratila sam se kući s 40 kila materijala, odnosno dva kofera dozvoljene težine za let. No moj suprug nije bio previše sretan budući da ih je morao nositi', rekla nam je ova uspješna znanstvenica, koja je oduševljena prijedlogom da postane član uprave H&M-a.

'Jako sam sretna i ponosna! H&M grupa, gdje je osim H&M i COS, Arket, Weekday, Monki & Other Stories itd. internacionalna je kompanija za koju gotovo svi znaju. Veselim se što ću moći koristiti svoje iskustvo i istraživački rad u području robotike i umjetne inteligencije i kao član Nadzornog odbora. Osim toga, ovo je područje koje me i privatno zanima jer volim modu, a H&M grupa s različitim brendovima ima ponešto za svakoga', izjavila je za Jutarnji list Danica Kragić Jensfelt.

View this post on Instagram

A sunny day at Görväls Slott

A post shared by Danica Kragic (@danicakragic) on