HRVATSKA ZNANSTVENICA

Ona zna sve o robotima, moda joj je strast, a divi joj se i Vogue

02.09.2016 u 11:29

Bionic
Reading

Hrvatska znanstvenica sa stalnom adresom u Stockholmu, Danica Kragić Jensfelt, jedna je od najuspješnijih žena u muškom svijetu čije su istraživačke specijalnosti robotika i kompjutorske znanosti, a strast - moda. O svestranosti ove top znanstvenice svjedoči i najnoviji izlet u modne vode u kojima figurira kao zvijezda modne kampanje svjetski poznate dizajnerice Carin Rodebjer, čemu je prostor posvetila i modna biblija - američki Vogue

Riječanka Danica Kragić Jensfelt prije dvadeset je godina započela karijeru u Stockholmu kada se prijavila na doktorski studij u području robotike. Nakon usavršavanja u SAD-u i Francuskoj, danas je prodekanica na Fakultetu kompjutorskih znanosti i komunikacija na Kraljevskom institutu tehnologije u Stockholmu (KTH), direktorica Centra za autonomne sustave te članica Švedske kraljevske akademije znanosti, a nalazi se i u Nadzornom odboru kompanije FAM koja je u vlasništvu zaklade zaklade obitelji Wallenberg, jedne od najmoćnijih švedskih obitelji.

No ova je znanstvenica doista iznimna žena jer uz zavidnu karijeru uspješno balansira i privatni život, a uz obiteljske obaveze pronalazi vremena i za druge interese, u prvom redu modu.

Njezina ljubav prema modi tako je završila zanimljivom suradnjom s poznatom švedskom modnom dizajnericom Carin Rodebjer. Uspješna hrvatska znanstvenica koja se još prije dvadesetak godina skrasila na sjeveru kontinenta postala je zaštitno lice nove kampanje svjetski poznate švedske dizajnerice, a o toj je neuobičajenoj suradnji prvi pisao američki Vogue.

U prvom u nizu videa kojim je Carin Rodebjer odlučila kolekciju za jesen 2016. predstaviti kampanjom nazvanoj 'I am' u kojoj će umjesto it djevojaka i modela zvijezde biti uspješne, izvanredne žene, kao najlogičniji izbor nametnula se upravo 45-godišnja Danica Kragić Jensfelt, doktorica znanosti čije su istraživačke specijalnosti robotika i kompjutorske znanosti, svijet koji najčešće povezujemo s muškim rodom.

I AM DANICA KRAGIC: Film poster no 3 #iamrodebjer #iam #rodebjer

A photo posted by RODEBJER (@rodebjerofficial) on


No ova top znanstvenica koja zna sve o robotima itekako dobro pliva i u modnim vodama. U modnim igricama uživa od djetinjstva, a modni svijet danas joj je svojevrstan ispušni ventil ili način na koji puni baterije, ovisi kako se gleda.

U razgovoru za tportal otkrila je da se s dizajnericom Carin Rodebjer susrela na večeri kod zajedničkog prijatelja, a u spontanu razgovoru rodila se i ideja o suradnji: 'Meni se uvijek sviđao njezin dizajn, tako da nije bilo teško odlučiti hoću li snimiti video i postati dio kampanje.'

Moda kao ispušni ventil

Danica Kragić Jensfelt priznaje da poput svake druge žene, supruge i majke osjeća pritisak jer nije lako ispuniti svačija očekivanja pa je ova videokampanja ujedno i dobra prilika da sve žene podsjeti na to koliko je važno u svemu tome ostati - svoja.

'Život je kompliciran. Od nas se očekuje puno - da se brinemo o obitelji, stvorimo karijeru, da budemo socijalni. Što se karijere tiče, posebno moje u akademskom sektoru, gotovo se očekuje od vas da radite 24 sata dnevno kako biste se mogli mjeriti s najboljima. Poruka je videa ta da se možete bolje fokusirati na svoj posao ako imate nešto drugo što vas ponekad može odvući od posla, a na što se fokusirate jednako kao na posao, a što vam ipak daje potrebnu energiju da na poslu budete među najboljima.'

THE DINNER PARTY SS17: Danica Kragic, Maya Singer and Carin Rodebjer #rodebjer

A photo posted by RODEBJER (@rodebjerofficial) on


Ljubav prema modi traje od djetinjstva

Pored obiteljskih obaveza i zahtjevne znanstvene karijere uvijek uspijeva pronaći dovoljno vremena za svoju veliku strast – modu, a tu su ljubav na nju prenijele mama i baka.

'Moja je baka bila krojačica pa sam naučila šivati vrlo rano. Sjećam se kako sam još kao mala listala Vogue i često smo ga koristili kao inspiraciju za naš dizajn. Zato volim odjeću koja je dobre kvalitete s naglaskom na detaljima. Nisam vjerna jednom brendu i biram komade koji se ističu, drugačiji su od drugih, bilo teksturom, bilo krojem', otkriva Danica Kragić.

Moglo bi se reći da je ova simpatična znanstvenica prava ovisnica o modi jer svaki povratak u rodnu Rijeku završi nabavom novih tkanina za vlastite kreacije. Štoviše, s prijateljicom iz djetinjstva Marinom dok je na odmoru gotovo svaki dan obilazi trgovine s tkaninama uživajući u potrazi i druženju: 'Mislim da me već znaju u svim dućanima i da se pitaju što radim s toliko tkanine. Ovo ljeto vratila sam se kući s 40 kila materijala, odnosno dva kofera dozvoljene težine za let. No moj suprug nije bio previše sretan budući da ih je morao nositi.'

Nakon dvadeset godina života u Stockholmu teško joj je bilo odgovoriti na pitanje jesu li Hrvatice različite od žena u Švedskoj po pitanju karijere ili dotjerivanja. Čini joj se da razlika i nije tako velika, a važno je, kaže, da žena ulaže u svoj izgled sukladno mogućnostima i potrebama: 'Ponekad je potrebna mala promjena da bi se čovjek osjećao bolje što se izgleda tiče. Bitno je eksperimentirati i usuditi se promijeniti. Pretpostavljam da to kažem zato što sam znanstvenica i eksperimentiranje je isto i dio mog posla.'

Karijera ili obitelj, kako sve uskladiti

Na pitanje kako joj polazi za rukom uskladiti tako zahtjevnu karijeru, obiteljski život i uza sve to pronaći dovoljno vremena za strasti i hobije, ova uspješna znanstvenica kaže da na to uvijek ima isti odgovor i ističe kako od supruga, također znanstvenika, uživa veliku podršku. Velika su joj pomoć i roditelji koji su u mirovini pa iz Rijeke kad zatreba doputuju u Stockholm i pomažu oko čuvanja djece. Simpatična Riječanka iskreno odgovara kako su s godinama pronašli idealan obiteljski ritam pa suprug najčešće čisti dok se ona bavi kuhanjem.

Svakoj je obitelji poznato koliko su dragocjeni baka i djed pa putovanja planira kada zna da će imati baka-servis na raspolaganju. Priznaje da se ne stigne redovito baviti tjelovježbom jer zbog obaveza stalno nekamo trči, a kad su u pitanju mali ženski beauty rituali, i tu do izražaja dolazi njezina vještina multitaskinga.


'Bitno je naći vremena i iskoristiti vrijeme na dobar način. Jedan od klasičnih primjera jest da napravim piling ili očistim lice dok kupam djecu. Nažalost, za treniranje nemam vremena. Međutim, uvijek žurim da ne zakasnim: trčanje sa sastanka na sastanak, trčanje po djecu u školu, trčanje do dućana… To je super trening!' kaže nam Danica Kragić, uspješna znanstvenica, modna ikona, mama i supruga.