PRAVE POSLASTICE

Hrana koja je još ukusnija kad se ispeče

18.11.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Dolaskom zime imamo manji izbor svježeg voća i povrća pa je prehrana ponekad jednolična, ali ako na drugačiji način iskoristite ono što se nudi, obogatit ćete i najobičnija jela. Malu kulinarsku avanturu već ovog vikenda započnite pečenim voćem ili povrćem

Listovi kupusa

Obično ga kiselimo, režemo na trakice za svježu salatu ili ga kuhamo, ali možete ga i peći. Nauljite listove kupusa, začinite po želji i ispecite u pećnici. Također ga možete ispržiti u tavici ako glavici odstranite srž i zatim ga narežete na komade. Tako pripremljen odlično se slaže uz pečene kobasice pa ćete imati pravo zimsko jelo za prste polizati.

Citrusi

Prepržene ploške limuna, naranče ili grejpa odlično će nadopuniti bilo koju svježu salatu, ali i dati bolji okus pečenoj piletini ili ribi.

Grožđe

Sočne i slatke bobice mogu začiniti mnogo jela. Nakon što ih ispečete dodajte ih u salate, umake s jogurtom, mesna jela poput piletine ili svinjetine, a bit će ukusne i s kobasicama.

Cherry rajčice

Dok ih pečete, pustit će sok pa ako primjerice dodate malo maslinova ulja i sjeckanog češnjaka, na pola ste puta do ukusnog umaka za tjesteninu.

Češnjak

Vrlo je jednostavno pripremiti ga, a možete ga kombinirati s mnogim jelima poput pire-krumpira i kuhane brokule ili ga staviti u razne kremaste juhe, umake i namaze. Odrežite vrh svake glavice češnjaka tako da se vidi svaki češanj. Posložite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte timijan. Potpuno prekrijte folijom i pecite sat vremena.

Cikla

Smeta li vas onaj zemljani okus domaće cikle, pokušajte je ispeći u pećnici s raznim začinima. Oguljenu ciklu narežite na komadiće, stavite u kalup i dodajte maslinovo ulje, ružmarin, peršin, češnjak ili neke druge omiljene začine. Pecite dok ne omekša. Na kraju je možete začiniti aceto balsamicom te s još malo maslinova ulja.

Poriluk

Blažeg je okusa nego luk pa je ukusna zamjena za mnoga pečena jela jer će ih lijepo obogatiti. Volite li eksperimentirati, možete ga narezati i ispeći samog pa imati kao ukusan prilog.