NOVO IZ LUMENA

Hit naslovi na policama domaćih knjižara

15.12.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Lumen izdavaštvo donosi čak četiri hit naslova. Prvi u nizu,'Šuplji grad', nastavak je velikog hita 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' po kojem Tim Burton treba snimati film. Posrijedi je knjiga koju s jednakim užitkom može čitati mlada i odrasla publika. Glavni ženski naslov su 'Obećanja', čija se fabula vrti oko osmišljavanja najboljeg slogana 20. stoljeća - 'Dijamant je zauvijek', koji je kreirala Frances Gerety. Za tinejdžere, Lumen izdavaštvo donosi novi nastavak Okse - 'Oksa Pollock: Proklete veze' i 'Kletvu krvi'

Povratak čudnovate djece iz 'Doma gospođice Peregrine

Nastavak senzacionalnog prvijenca Ransoma Riggsa prati nove dogodovštine Jacoba Portmana, ilustrirane originalnim jezovitim i nadnaravnim fotografijama djece.'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' zadržao se čak 90 tjedana na ljestvici bestselera New York Timesa, a prodan je u 1,5 milijuna primjeraka u 35 zemalja

Domaći zaljubljenici u 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu', nesvakidašnju knjigu koja je oduševila čudnovatoga filmaša Tima Burtona, imaju dodatni razlog za veselje. Ransom Riggs napisao je, a Lumen izdavaštvo prevelo i objavilo, nastavak tog ekscentričnog štiva koje se ističe bizarnim likovima i jezivim fotografijama.
Radnja romana 'Šuplji grad' nastavlja se 1940. godine, odmah nakon događaja kojima je završila prva knjiga. Za dlaku pobjegavši s otoka gospođice Peregrine, Jacob Portman i novi prijatelji moraju otputovati u London, svjetsku prijestolnicu čudnovatosti. Putem susreću nove saveznike, cijelu menažeriju neobičnih životinja i druga iznenađenja. S desecima novootkrivenih i posve zapanjujućih starih fotografija, ova će pustolovina zagrijati maštu čitatelja svih dobi.

Vampiri se vraćaju kući

Vampiri su poželjni i zgodni, vukodlaci su iznimno primamljivi, zombiji postaju najbolji prijatelji; što je sljedeće u popularnoj novelistici za mlade? Očito spajanje nespojivog, kako to sugerira Ange Guéro u uspješnici 'Kletva krvi'. Jer, kada se, figurativno rečeno, Marija Antoaneta sretne s Buffy ubojicom vampira, onda je to totalni sumrak sâga o vampirima koji su do jučer slamali tinejdžerska srca.

Francuska revolucija nije se dogodila, monarhija vlada i danas, a govorka se da su neki (ili možda svi) na dvoru vampiri. Louis XXIV je mladi francuski kralj koji vlada u današnje doba. Moda je ista kao i prije nekoliko stoljeća, pa se uredno u krinolinama, ali ovoga puta Missonijevim(!), izlazi u pariške diskoteke. Priča počinje kad glavnu junakinju, sedamnaestogodišnju Angélique, kći vojvotkinje koja se bori za svoj položaj na dvoru, netko pokuša ubiti. Ona, naime, ima tajnu snagu: empatična je, može osjetiti emocije drugih ljudi. Uživa u svome daru, misleći da je neotkriven, no to očito nije tako. Angélique otkriva dugogodišnji sukob između dvije velike aristokratske obitelji, jedne anđeoskog, a druge demonskog podrijetla. Ali ni anđeli ni demoni u 21. stoljeću nisu ono što su nekad bili... Osobito ako se nalaze na kraljevskom dvoru.

Tko su prave cure s Madisona?

Peggy Olson, simbol samosvjesne žene koja se probija u muškome svijetu marketinga u TV seriji 'Momci s Madisona' imala je samo osam godina u noći kada je stvarna autorica reklamnih tekstova Frances Gerety smislila slogan 'Dijamant je zauvijek'. Upravo oko zbivanja u toj noći odvija se fabula trećeg romana J. Courtney Sullivan 'Obećanja', u kojemu pratimo putovanje jednog dijamantnog prstena tijekom osam desetljeća. Evelyn i Gerald u braku su već četrdeset godina, ali neugodan razvod njihova sina unijet će razdor i u brak roditelja. Medicinski tehničar James veći je dio svoga braka proveo pokušavajući ispuniti očekivanja supruzine obitelji. Delphine je odbacila miran život u Francuskoj i odlučila slijediti srce u Ameriku, no ne može svaka romansa preživjeti svakodnevni život. Kate već deset godina živi s Danom, ali se zaklela da se nikad neće vjenčati. Ove četiri priče povezuju se s pravim životom Frances Gerety, ispitujući međuljudske odnose u prošlosti i sadašnjosti te propitujući kakva sve obećanja dajemo... i koja od njih uspijevamo održati.

Ugledni magazin People odabrao je roman 'Obećanja' kao jedno od deset najboljih književnih ostvarenja u 2013. godini, dok ga je Irish Times proglasio romanom godine. Dosad je objavljen u 18 zemalja, a filmska prava za njegovu ekranizaciju prodana su poznatoj glumici Reese Witherspoon.

Oksa Pollock – tinejdžerica i vladarica

U četvrtom dijelu serijala Oksa preuzima svoje mjesto Presvijetle, ali Edefiji – i našem svijetu – prijete neslućene opasnosti. Istodobno, razotkrivaju se i zapanjujuće tajne

Oksa puni šesnaest godina, a sudbina se ispunjava. Dok Dva svijeta prolaze kroz kaos, Oksa konačno postaje vladarica Edefije, svoje čarobne domovine, i vraća joj toliko potrebnu ravnotežu. Edefija je u jadnom stanju, a Oksa uspijeva iskoristiti svoje moći da popravi situaciju. Ali njezini smrtni neprijatelji, Ocius i njegov sin Orthon, jedva čekaju da je se dokopaju. Dok se narod Edefije veseli povratku Presvijetle, Zlikovci pljačkaju i razaraju gradove kako bi je uhvatili. Slijede bitke. Uz pomoć svojih ljudi, vila i vjernih stvorenja, Oksa se odupire.

Ali spasiteljica Edefije je istodobno i tinejdžerica koju muče tipične tinejdžerske brige. Nedvojbeno je zaljubljena u Tugduala, ali tko je on zapravo? Hoće li ikad više vidjeti majku i svoga voljenog Gusa? U Prokletim vezama pobjeda ima cijenu. Krvne i ljubavne veze se miješaju, a Oksa se mora suočiti s teškim izborom. Hoće li se uspjeti izvući?