YARIS HYBRID-R

Hibridna Toyota kakvu još nismo vidjeli razvija 420 KS!

05.09.2013 u 14:42

Toyota Yaris Hybrid-R Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: toyota

Bionic
Reading

Na spomen Toyotinih hibridnih automobila većina automobilskih entuzijasta će zaspati. Vrijeme je za buđenje

Ne znamo što se dogodilo Toyoti, no sviđa nam se smjer kojim su Japanci krenuli. Prvo je u suradnji sa Subaruom stigao GT86, partnerstvo s BMW-om će uskoro najvjerojatnije iznjedriti novu Supru, a sad vidimo da Toyota ima ambicije okrenuti i tržište kompaktnih paprenjaka naglavačke.

Da ne duljimo previše, u Frankfurtu će nam Japanci idući tjedan pokazati Yaris Hybrid-R koji sa standardnim Yarisom, recimo to tako, baš i nema mnogo veze.

Za početak, tu je trkaći 1,6-litreni turbopunjeni benzinac koji razvija 300 KS te par elektromotora od 60 KS koji pogone kotače na stražnjoj osovini. No ni to nije sve. Tu je i treći elektromotor smješten između benzinskog motora i šesterostupanjskog sekvencijalnog mjenjača. Ovaj motor uparen je s kondenzatorom visokog kapaciteta iz Toyotinog prototipa za LeMans TS030 te služi kao pretvornik kinetičke u električnu energiju.

Toyota ne želi otkriti koliko je 420 KS snažnom Yarisu potrebno da stigne do 100 km/h, kao niti koliko je u konačnici brz, no ne treba biti doktor znanosti da bi se zaključilo kako bi ovako motorizirani Yaris, ukoliko ikad doživi serijsku proizvodnju, bio prava cestovna raketa.

Prava je šteta stoga što se to najvjerojatnije neće dogoditi. Osim ako se u Toyoti ne ugledaju na Nissan