POTPUNO NEPRIMJERENO

H&M povukao spornu reklamu: 'Sramotno iskorištavanje djevojčica'

22.01.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Brend H&M morao je povući reklamu za školske uniforme za djevojčice nakon što se švedski proizvođač odjeće našao na udaru brojnih reakcija

Reklama s djevojčicama u školskoj uniformi sa sloganom 'Neka se glave okreću' svjetski poznatog high street brenda naišla je na brojne osude i kritike u Australiji, uz tvrdnje da se radi o neprimjerenoj seksualizaciji djece.

H&M se našao na meti kritika zbog reklame Back to School fashion, na kojoj su se nalazile dvije djevojčice.

Mnogi aktivisti, uključujući istaknutu feministicu Melindu Tankard Reist, odmah su se jasno oglasili o ovom slučaju korištenja djece u neprimjernom kontekstu.

'Kakva je vaša namjera s ovom kampanjom? Male školarke uglavnom ne žele da se za njima 'okreću glave'. Djeca s kojom radim u školama žele da ih se ostavi na miru da uče i da se zabavljaju', napisala je ona na Facebooku.

I psihologinja Pam Spurr oštro se obrušila na H&M na X-u, odnosno nekadašnjem Twitteru: 'Vaša odvratna reklama šalje poruku pedofilima da je u redu žudjeti za djevojčicama. Bojkotirajte H&M. Sramotno iskorištavanje djevojčica', a mnogi su korisnici također osudili ovu nepriličnu reklamnu kampanju.

STIŽE U DUĆANE

Pogledajte sve komade iz nove dizajnerske kolekcije Rabanne H&M

Pogledaj galeriju

Reklama je na kraju uklonjena i povučena, a oglasili su se i iz H&M-a.

'Ovaj oglas je sada uklonjen. Duboko nam je žao zbog uvrede koju je ovo prouzročilo i razmotrit ćemo kako ćemo dalje predstavljati kampanje', poručili su iz brenda.

Inače, zbog neprimjerene reklame koja je uključivala djecu u posve neprimjerenom kontekstu u studenome 2022. našla se i modna kuća Balenciaga te su se kasnije morali javno ispričati i povući je.