VITKI I ZDRAVI

Gubite kilograme uz limunsku dijetu

24.11.2008 u 14:57

Bionic
Reading

Posljedice uživanja u obilnim blagdanskim stolovima postaju očite kad se s mukom pokušavamo ugurati u omiljene traperice. Umjesto striktne dijete i odricanja gotovo svega što volite, predlažemo vam najnoviji hit – limunsku dijetu - uz koju ćete gubiti kilo

U svojoj najnovijoj knjizi 'Limuska dijeta' vodeća autorica na području zdrave prehrane Theresa Cheung tvrdi da je jedan od glavnih razloga zašto se većina nas toliko muči s viškom kilograma zapravo probavni sistem koji ne radi kako treba. Stoga predlaže da u prehranu uvrstite limune, i to ne samo svježe iscijeđen sok od limuna, već i njegovu koricu. To će pojačati probavu, a budete li se pravilno hranili i dovoljno kretali, pomoći će vam i da se riješite neželjenih kilograma.

Istraživanja su pokazala da, ukoliko probavni sistem ne radi kako treba, zdravo mršavljenje postaje gotovo nemoguće. Kvaka je u tome što loša probava ometa tijelo u sagorijevanju masnoća i uzrokuje nakupljanje toksina u tijelu, zbog čega se osjećamo umorno i depresivno.

Kad je metabolizam usporen, teško možemo izgubiti neželjene kilograme. Nadalje, ako naše tijelo ne apsorbira određene hranjive tvari, tada, bez obzira na naš broj kilograma, tijelo misli da je pothranjeno i stalno traži nove hranjive sastojke, zbog čega se puno češće javlja osjećaj gladi.

Rješenje, je dakle, u limunima koji su bogati citrusnom kiselinom (sedam do osam posto). Ona se kombinira u kompleksnoj interakciji s drugim kiselinama i enzimima kako bi osigurala zdravu probavu i pritom stimulira izlučivanje želučanih sokova. Zahvaljujući svojoj kiselosti, čak i male količine limunskog soka mogu pospješiti probavu i smanjiti utjecaj bilo kojeg jela na povećanje šećera u krvi.

Pektin koji se nalazi u kori limuna je pak odličan izvor vlakana koja pomažu pri mršavljenju. Kora se, nakon što se pojede, pretvara u ljepljivi gel koji sprečava želudac da prebrzo apsorbira šećer, a osim toga, učinkovito smanjuje osjećaj gladi.

Sok od limuna jako je bogat vitaminom C
, koji ne samo da pomaže kod jačanja imuniteta, već je znanstveno dokazano da pospješuje probavu, zbog čega olakšava gubitak kilograma.

No, ne nemojte se brinuti, limunska dijeta ne sastoji se isključivo od limuna. Dobra vijest je što u toj dijeti možete jesti uobičajenu hranu, čak i sladoled ili čokoladu. Nije potrebno ni brojiti kalorije. Sve što trebate je pobrinuti se da da barem jedan obrok dnevno u sebi ima limuna, bilo njegov sok ili koru. U kombinaciji s ovom dijetom i 30-minutnim dnevnim vježbanjem osjećat ćete se zdravije već za tjedan dana, a za dva tjedna gubitak kilogram trebao bi biti vidljiv.

Sedam osnovnih pravila

1. Svako jutro pijte sok od limuna s mlakom vodom, što će djelovati stimulativno na probavni sistem. Čaj i kavicu svedite ne minimum i izbjegavajte alkohol, kao i zaslađene sokove i gazirane.

2.Jedite što više povrća i voća!

3. Uravnotežite šećer u krvi. Glavobolje, mrzovolja, slabost i loša koncentracija su simptomi niske razine šećera, zbog čega se javlja želja za slatkim. Jelo poprskajte limunovim sokom, što će smanjiti šećer u krvi za oko 30 posto. Limunovu koru koristite u pripremi hrane i dodajte je juhama, salati i pospite piletinu i ribu njome.

4. Smanjite unos hrane bogate šećerom.

5. Zaboravite na potpuno nemasnu hranu jer su vašem tijelu potrebne i određene masnoće ukoliko želite početi gubiti kilograme. Zato izbjegavajte zasićene, a više koristite nezasićene masne kiseline, kojih najviše ima u maslinovom ulju. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem i napravit ćete veliku uslugu svom zdravlju.

6. Jedite puno svježih cjelovitih namirnica umjesto prerađenih. U takvim namirnicama nema skrivenog šećera i kemikalija koje opterećuju rad jetre, a prerađena hrana je, uostalom, i teško probavljiva. Bilo bi odlično kad biste za ručak i večeru uz glavno jelo uvijek jeli i salatu.

7. Jedite polako i temeljito žvačite jer ako hrana nije dobro prožvakana, hranjive tvari se teže oslobađaju, a probava se usporava.