UMJESTO LIJEKOVA

Gledanje fotografije voljene osobe umanjuje bol

25.02.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Vrijeme provedeno gledanjem u fotografiju voljene osobe ima blagotvoran učinak na tijelo, jer se u mozgu aktiviraju područja odgovorna za oslobađanje boli koji na cijeli organizam djeluju poput lijekova protiv boli, otkrili su znanstvenici

Studija Sveučilišta Stanford otkrila je direktnu vezu emocija i boli dok su studenti priključeni na MRI skener promatrali fotografiju

voljene osobe i trpjeli slabiji osjećaj boli izazvan toplinom na koži.

Znanstvenik Jarred Younger tvrdi da se bol smanjivala u prosjeku između 36 i 44 posto u trenutku gledanja fotografije voljene osobe. Naime, pogled na voljenu osobu u određenoj mjeri blokira osjećaj boli te taj proces djeluje poput analgetika.

'Jedan od ključnih elemenata analgetika uzrokovanih ljubavlju nalazi se u nukleusu akumbensu, prednjoj regiji mozga koja tjera mozak da umanjuje bol. Ovo istraživanje je dokazalo kako se ne trebamo oslanjati isključivo na lijekove kako bismo uklonili bol', tvrdi Jarred Younger.

Na sličnom istraživanju provedenom na Sveučilištu California u kojemu je sudjelovalo 25 žena i njihovih partnera, otkriveno je da su žene osjećale znatno manju bol u trenutku kada ih je partner držao za ruku.