FILMSKI AUTOMOBILI

Ghostbusters - Ecto-1

  • Autor: M. V.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 11:32
  • Objavljeno 05.05.2006 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svake godine na stotine se automobila pojavi na filmskom platnu, kao dio određene marketinške kampanje ili tek kako bi popunili prostor i radnju filma

Ipak, jednom davno filmski automobili su igrali ulogu skoro pa jednakovažnu kao one njihovih kolega glumaca. Zbog filmskih automobila lakšesmo se uživljavali u priču i na pomalo infantilan način vjerovali da jepotpuna fikcija koja nam se pred očima odvijala zapravo nešto što bi sedoista moglo dogoditi

Jedan od takvih automobila zasigurno je i Cadillac Meteor Miller iz 1959, korišten kao glavno prijevozno sredstvo megapopularnih 'Ghostbustersa'.

Kada se film o istjerivačima duhova počeo prikazivati 1984. godine, na filmska je platna donio pravu revoluciju u specijalnim efektima. Problem s kojim su se producenti suočili bila je nabavka vozila koje bi na najbolji način pratilo priču o hrabrim lovcima na duhove, a da pritom ne odvlači pozornost gledatelja.

Izbor je konačno pao na 'bolnički Cadillac' karavan koji je specijalno dorađen da bi se bolje uklopio u radnju filma. Ecto-1 ili Ectomobile, kako je popularni Cadi ubrzo prozvan među ljubiteljima 'Ghostbustersa', bio je 'nakićen' svom silom elektroničkih džidža za borbu protiv nadnaravnih stvorenja.

Ecto-1 je bio i inteligentan automobil. Ekipa nakon dolaska na 'mjesto nesreće' nije morala izvlačiti opremu iz njega, već je automobil u stražnjem kraju skrivao sustav za brzo opremanje 'protonskim paketima'.

Ectomobile je bio opremljen i drugim sofisticiranim elektroničkim uređajima razbacanim po krovu automobila, no njihova funkcija gledateljima nikada nije otkrivena. Ono što je Ectomobile također činilo jedinstvenim bio je karakterističan zvuk koji je proizvodila sirena u kombinaciji s rotirajućim svjetlima dok su istjerivači hitali upomoć opsjednutim nesretnicima.

Prema određenim fanovima serijala, tu nije bio kraj mogućnostima 'bolničkog Cadija'. Automobil je navodno, po originalnom scenariju, raspolagao specijalnim sigurnosnim sustavima, a bio je sposoban i za međudimenzionalno putovanje – odveć velik zalogaj za tehnologiju i specijalne efekte tog doba.

Kolika je doista bila popularnost Ecta-1, najbolje svjedoči više od milijun prodanih njegovih maketa koje su redom kupovali kolekcionari i djeca. Onima kojima maketa nije bila dovoljna, vlastiti je automobil poslužio za preradu.

Na određenim internetskim stranicama posvećenim filmu možete naći fotografije niza automobila koje su zaljubljenici prilagođavali kako bi bili što vjerniji filmskom modelu. Da stvar bude bolja, često njegove prerade nisu kadilaci već bilo kakvi bijeli karavani.

Kada su ljubav, mašta i automobili u pitanju, za zanesenjake očigledno ne postoje nikakve prepreke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi