BOGATI NOMADI

Gdje sve ljetuju superbogataši?

15.07.2012 u 07:24

Bionic
Reading

Najbogatiji ljudi svijeta provode Božić u Cape Townu ili skijajući u St. Moritzu, za Uskrs su na pješčanim plažama St. Bartsa, a ljeti u Saint-Tropezu. No na ruti globalnih nomada pojavile su i neke nove destinacije

Gdje ljetuju superbogataši, onih 63.000 pripadnika elite koji prema Knight Frank’s 2012 Wealth Reportu raspolažu bogatstvom od 100 milijuna dolara i više, istražuje Financial Times.

Od Brazila do Kine, tipični superbogataš ima najmanje pet nekretnina. Njihov zahtjevni nomadski stil života traži da imaju dom u Londonu, južnoj Europi, Alpama, Sjedinjenim Državama i Karibima. Novi bogati Brazilci pridružili su se Amerikancima na obroncima Vaila i Aspena, dok britanski i europski bogataši za Božić hitaju u svoje vikendice u Alpama, gdje je 'stari' novac odavno donio sofisticiranost Gstaadu i Megeveu. Rusi, s druge strane, trenutno najaktivniji igrači u europskoj ligi superbogataša, posljednjih deset godina kupnju velike komade Courchevela 1850. 'Elitne destinacije privlače kupce iz svih krajeva svijeta', kaže David Forbes, šef Savills Private Officea koja se bavi globalnim zahtjevima bogatih.

'Ali Rusi obično idu tamo gdje su drugi Rusi, često prateći trag nekog oligarha.' Ako je to točno, Rusi će okupirati St Barts, koji je dugo bio popularan među Francuzima, ali je nedavno za 59 milijuna funti veliki komad nekretnine kupio Roman Abramovič.

Mistični, sa svojim kraljevskim vezama, Bahami i Barbados također su popularni među bogatašima, a nekretnine se tamo prodaju i za 50 milijuna dolara. No popularnost Bahama i Barbadosa mogao bi preuzeti Canouan, novi privatni otok gdje se parcele potiho prodaju za cijenu od pet do 20 milijuna dolara. Otok će imati teren za golf i marinu u koju može uploviti Gulfstream G550. Među Europljanima su sve popularnije i južnoafričke destinacije. Britanci se oko Božića sele u Cape Town.

Za Uskrs se bogataši sele u palače na obali jezera Como, čija blizina švicarskih Alpi pruža posljednju priliku za skijanje, ili odlaze na safari izlete iz Cape Towna kad počinje prva migracija divljih zvijeri. U svibnju se mora biti u Londonu, čija sezona počinje s godišnjim Chelsea Flower Showom.

London, i u manjoj mjeri Pariz i Manhattan, zadovoljavaju sve potrebe bogatih pridošlica iz Indije, Azije i Pacifika. Bliskoistočni Arapi stižu u svibnju u London kako bi pobjegli od vrućine u svojim gradovima. Uz šoping u Harrodsu redovito prisustvuju trkama na Royal Ascotu. Za bogataše iz Katara koji već posjeduju velik broj nekretnina u središnjem Londonu, kao i u Olimpijskom selu, odlazak u London je gotovo kao povratak kući. Superbogatašima je privlačan London zbog obrazovanja djece, osobne sigurnosti, gospodarske i sigurnosti ulaganja, kao i kozmopolitske kulture i šopinga. Nimalo beznačajno, London je samo osam sati od New Yorka i Dubaija.

St. Barts je omiljeno odrdište bogatih i moćnih

Ljeti je Azurna obala mjesto kamo se bogati vraćaju sa svojim jahtama. Kad nisu na moru, žive u vilama na Cap Ferratu i Uvali milijardera u Cap d'Antibesu gdje cijene nekretnina već sto godina samo bilježe rast, a redovito su iznad 30 milijuna eura. Zvuk helikoptera svjedoči da mlađe generacije kreću u zabavniji Saint-Tropez ostavljajući one s težim fiskalnim problemima u gusto nabijenim apartmanima niz cestu do Monaka. Osim Amerikanaca koji hrle u svoje domove u Miamiju i Havajima, i Australca koji putuju za Bali, srpanj i kolovoz navješćuju velike migracije prema Mediteranu.

Grčki brodovlasnici plove mirno burnim gospodarskim vodama prema obiteljskim kućama na sjevernom Egejskom moru te luci Heli na Peleponezu gdje Skandinavci i Europljani kupuju vile za svote od tri do 20 milijuna eura.

Jedini konkurent francuskoj rivijeri u glamuru je Costa Smeralda na Sardiniji gdje je i Aga Khan smjestio svoju vilu još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

No u klasičnom mediteranskom trokutu javila se i nova sjajna zvijezda: Crna Gora i Porto Montenegro. Lord Rothschild glavni je investitor u Porto Montenegru za koji Finantial Times kaže da cijene nekretnina stoje upola manje od onih na jugu Francuske, te da luksuzna marina privlači bogatu internacionalnu klijentelu kojom dominiraju Britanci i Europljani. FT hvali i Sveti Stefan, gdje su se u potrazi za diskrecijom skrivale i holivudske zvijezde, kraljevske glave i europska intelektualna elita. Princeza Margareta, lord Snowdon, Richard Burton i Sophia Loren su se svojedobno skrili u Libro d'Oro.