PRAVO, POSUĐENO ILI PLASTIČNO

Gdje i po kojim cijenama možete kupiti božićna drvca

19.12.2015 u 16:31

Bionic
Reading

Miris božićnog drvca u toplom domu mnogima je nezamjenjiv dio božićne čarolije, a spremate li se ovih dana kupiti ono pravo, plastično ili posađeno u tegli, evo što je u ponudi

Vjerojatno ste već primijetili da na poznatim punktovima u gradovima prodavači slažu božićna drvca, a Tržnice Zagreb na svojim su stranicama objavile kako službena prodaja započinje danas i traje sve do Badnjaka. Na stranicama je objavljeno i na kojim će se mjestima drvca prodavati po gradskim četvrtima.

Tako će se u gradskoj četvrti Donji grad drvca prodavati na dvjema lokacijama – Martićeva – Ul. Bartola Kašića te Kružićeva - Trg kralja Petra Krešimira IV., sjeverno od Branimirove tržnice. Svi oni koji žive u gradskoj četvrti Trnje drvca mogu kupiti na Savici kod parkirališta.

U gradskoj četvrti Maksimir jelke se prodaju na tri lokacije: Heinzelova ulica, južno od Kvaternikova trga, Maksimirska – kod Bacača diska te Borongaj, parkiralište kod tramvajskog okretišta. Mještani Peščenice i Žitnjaka drvca mogu kupiti na nekoliko lokacija, između ostalog, i u Planinskoj kod tržnice Volovčica.

Na području Novog Zagreba drvca se mogu kupiti na čak deset lokacija. Među ostalim, na Meštrovićevu trgu kod Avenije Dubrovnik, u Varičakovoj ulici u Sloboštini, ispred Mamutice u Travnom te u Trnskom kod Interspara.

Na sjevernom dijelu Trešnjevke drvca se prodaju na nekoliko lokacija poput Ozaljske kod Remize te na lokaciji Baštijanova – Golikova. Nekoliko je lokacija rezervirano za prodaju božićnih drvaca i na Trešnjevci jug – među ostalim, Horvaćanska ul. - Ul. Braće Domany te Rudeška, južno od Name.

Božićna drvca mogu se kupiti i na nekoliko lokacija na Črnomercu, Gornjoj i Donjoj Dubravi, Stenjevcu, Podsusedu i Vrapču

Kako je za RTL objasnio domaći uzgajivač Pavo Fadiga iz Harkanovaca, uvezeni borovi vade se iz zemlje i prije početka studenog pa se sijeku i zato ne mogu biti lijepi kao domaći koji se za prodaju spremaju tek u prosincu. Što se prije posijeku, gube više vlage pa je i veća šansa da će više otpadati iglice jer se suše.

U odnosu na 90-e godine u Hrvatskoj, sada se prodaje oko 250.000 božićnih drvaca odnosno upola manje. Poznato je da preprodavači borova uvoze iz Danske, Mađarske i Njemačke pa očekivano dižu cijene kako bi se posao isplatio. I ove ćete godine najmanja drvca, primjerice smreku, moći kupiti već od pedesetak kuna, a ona velika i raskošna poput silbera zasigurno će vam isprazniti blagdanski budžet jer su i preko 1.000 kuna. Također, drvca lako možete kupiti i preko interneta jer više tvrtaka, ali i preko oglasa prodaju ove godine online.


Za sve one koji paze na ekološku osviještenost pa ne žele rezana božićna drvca postoji nekoliko drugih mogućnosti. Jedna od njih su plastična drvca, a ona se prodaju u svim većim trgovačkim centrima.

U Intersparu je bijelo plastično drvce od 150 cm 149 kuna, a drvce visoko 180 cm u zelenoj boji je 179 kuna. U Emmezeti pak klasično drvce visine 180 cm 249 kuna, a ono do stropa od 240 cm košta 999 kuna. U Ikei pak umjetno drvce visoko 155 cm košta 179 kuna.

Drvce možete i unajmiti

Osim plastičnog drvca, možete kupiti živo drvce u tegli ako ga poslije imati gdje posaditi ili držati do iduće godine, a jedan je novitet unajmljivanje. Rent-a-plant na svojim facebook-stranicama poručio je kako trenutačno imaju jako puno zainteresiranih pa ako vam je ovo zgodna opcija, možete im se javiti porukom na toj mreži. Inače drvca iznajmljuju isključivo u Zagrebu i okolici jer nemaju mogućnost dostave po cijeloj Hrvatskoj.

Ikea će vam pokloniti bon od 90 kuna

Ovih blagdana Ikea želi podsjetiti sve svoje posjetitelje na važnost recikliranja i brige za okoliš te daruje 90 kuna na poklon-kartici svima koji do 24. prosinca kupe božićno drvce ispred robne kuće Ikea Zagreb, a posjetitelji mogu birati među različitim visinama sječene nordijske jele iz domaćih nasada te poklon-karticu mogu iskoristiti od 6. siječnja 2016. Ako drvca poslije vratite ispred trgovine, ona će biti dalje reciklirana za proizvodnju namještaja.